Polska 75 proc. Polaków nie wie, ile powinno spożywać się owoców i warzyw 08 marca 2020 Polska 75 proc. Polaków nie wie, ile powinno spożywać się owoców i warzyw 08 marca 2020 Przeczytaj także Fotowoltaika Ekologiczne i efektywne energetycznie budownictwo dla rodzin i miast W Mysłowicach powstaje pierwszy modułowy budynek społeczny w Polsce. Za projekt odpowiada zespół naukowców, projektantów i technologów skupionych w konsorcjum badawczo-rozwojowego DMD-M z udziałem spółki DMDmodular z podkrakowskiej Skawiny, Politechniki Krakowskiej oraz firmy Lightoffo. To szansa dla samorządów w Polsce na budowę ekologicznych i efektywnych energetycznie obiektów, które mogą powstać w zaledwie 4,5 miesiąca. Ekologia W jaki sposób dane satelitarne mogą pomóc chronić środowisko? Dzięki zdjęciom zrobionym przez satelity orbitujące wokół Ziemi, udało się znaleźć wyciek ropy naftowej w Zatoce Meksykańskiej, a innym razem ocenić straty wywołane huraganem. Do czego jeszcze można wykorzystywać dane satelitarne, aby dzięki nim chronić środowisko naturalne? 75 proc. Polaków nie wie, ile owoców i warzyw powinna zawierać ich dieta, ale 1/3 z nich uważa, że spożywa tyle, ile trzeba. Badanie przeprowadził Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw pod koniec 2019 roku. 98 proc. Polaków wie, że warzywa i owoce są zdrowe, 49 proc. docenia ich smak, 30 proc. uważa, że warzywa mają dobry wpływ na samopoczucie i wygląd. Jak komentują wyniki badań eksperci? – Pod koniec 2019 roku zrealizowaliśmy badanie dotyczące spożycia warzyw i owoców w mijającym roku. Okres ten, jak wiadomo, sprzyja podsumowaniom. My poprosiliśmy Polaków, żeby przy tej okazji przyjrzeli się swojej diecie w kontekście spożycia owoców i warzyw. Zrealizowane badania pokazują, że Polacy postrzegają je jako bardzo zdrowe, jednak duża część nie je ich codziennie, a tym bardziej nie towarzyszą one każdemu posiłkowi – mówi Portalowi Spożywczemu Urszula Krassowska, Dyrektor Zarządzająca Public Division, Kantar. 18 proc. ankietowanych uważa, że warzywa i owoce są drogie. 14 proc. przyznaje, że nie jada zbyt dużo warzyw, bo kupuje gotowe dania, a 13 proc. nie ma czasu przyrządzać dań na bazie warzyw. Z kolei 12 proc. uważa, że w polskiej kuchni je się mało warzyw. – Tylko co czwarty Polak wie, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co spożywamy. I choć połowa badanych ocenia, że jedzą tyle warzyw i owoców ile trzeba, to taka ocena wynika zapewne z niskiej świadomości. Głównym powodem tego, że Polacy nie spożywają większej ich ilości jest to, że sądzą, iż ilość, którą spożywają jest wystarczająca (46%). Jednocześnie odpowiedzi na pytania o częstotliwość jedzenia warzyw i owoców pokazują, że nie jest to prawdą – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar. Źródło: portalspozywczy.pl Fot. główne: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.