Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Akcesoria z liści buraka. Ekologiczna inicjatywa Polki

Akcesoria z liści buraka. Ekologiczna inicjatywa Polki

Sonia Jaśkiewicz jest twórczynią start-upu Waste Lab. W swojej pracy poszukuje nowych zastosowań odpadów przemysłowych oraz opracowuje przyjazne środowisku procesy produkcyjne. Jednym z jej ostatnich pomysłów było wykorzystanie liści buraka cukrowego do produkcji naczyń.

Niepotrzebne odpady i potrzebne akcesoria

Liście buraka cukrowego to największy odpad w polskim rolnictwie. Sonia Jaśkiewicz w imię promocji racjonalnej gospodarki odpadami postanowiła znaleźć rozwiązanie dla tego problemu. Udało jej się opracować formułę wytwarzania biomateriałów z produktów ubocznych wytwarzanych podczas przetwarzania buraków cukrowych – liści i pulpy buraczanej.

Sonia Jaśkiewicz, fot. waste_lab / Instagram

Gama różnorodnych produktów

Misją projektantki jest udowadnianie, że z liści buraków można stworzyć szeroką gamę produktów. Ze względu na brak substancji toksycznych w składzie, z pulpy buraczanej można wyprodukować doniczki, naczynia, a także pojemniki na żywność. Sonia Jaśkiewicz podkreśla, że ta substancja cechuje się wysoką trwałością. Ma nadzieję, że w przyszłości surowiec będzie w stanie zastąpić wykorzystywane w meblach płyty pilśniowe MDF, zawierające szkodliwy dla zdrowia formaldehyd. 

Surowiec z liści buraczanych, fot. waste_lab / Instagram

– Zastanawiałam się nad tym, jak nadać nowe życie odpadom organicznym, które każdego dnia produkujemy w fabrykach, ale też we własnych domach. Dowiedziałam się, że największymi resztkami w polskim rolnictwie są liście buraka cukrowego i że w czasie procesu wysładzania cukru powstaje kilka produktów ubocznych. Jednym z nich jest wysłodek buraczany. To surowiec, który jest cennym rodzajem biomasy ze względu na dużą zawartość celulozy, hemicelulozy, ligniny i białkakomentuje Jaśkiewicz.

Nie tylko liście buraka

W związku z rosnącym zanieczyszczeniem środowiska, przedsiębiorstwa szukają ekologicznych alternatyw dla tworzyw sztucznych. Coraz częściej projektanci odkrywają potencjał w produktach ubocznych produkcji żywności. Niedawno pisaliśmy o polskiej firmie Biotrem, która wytwarza naczynia jednorazowego użytku z otrąb, a także o produkującej beton z muszli pracowni NewTab-22.

Źródło: whitemad.pl 

Fot. główna: web.swps.pl

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.