Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Alternatywa dla styropianu z odpadów papierowych

Alternatywa dla styropianu z odpadów papierowych

Transport żywności to duże wyzwanie, gdyż dotyczy różnorodnych produktów, często w stanie zamrożonym. Do ich przewożenia konieczne są odpowiednie warunki. Najczęściej wykorzystywane są opakowania styropianowe. Czy ta tania, ale trudna do recyklingu opcja doczeka się bardziej przyjaznej dla środowiska alternatywy?

Innowacja na rynku opakowań

Naukowcy z Instytutu Inżynierii Produktów Naturalnych Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie stworzyli materiał izolacyjny z papieru makulaturowego, który może być wykorzystany do wysyłki żywności i leków wymagających odpowiedniej temperatury. Proces produkcji jest tajemnicą handlową. Wiemy jednak, że na początek z rozdrobnionego papieru wytwarzana jest zawiesina, którą następnie suszy się wraz z materiałem z włókien celulozowych. Otrzymany materiał cechuje się niską przewodnością cieplną podobną do tej, jaką ma styropian.

– Szczególnym wyzwaniem było dostosowanie procesu przygotowania i opracowanie specjalnych receptur włókien, tak aby maty z włókien miały szczególnie niską gęstość i wystarczająco wąski rozkład wielkości porów, gdyż dzięki temu mogliśmy osiągnąć optymalne właściwości izolacyjnepowiedział Thomas Schrinner, koordynator projektu w Katedrze Technologii Drewna i Inżynierii Materiałów Włókienniczych

Maty izolacyjne – po lewej na bazie papieru z recyklingu, po prawej na bazie celulozy, źródło: tu-dresden.de

Materiał przyjazny środowisku

Nowy materiał ma właściwości podobne do tych, które posiada styropian, jednak w przeciwieństwie do niego w całości można go poddać recyklingowi, a co więcej ulega biodegradacji. Jest tworzony z odpadów. Ze względu na kontakt z żywnością maty posiadają wodoodporną zewnętrzną folię z tworzywa sztucznego. Ale wystarczy oddzielić folię od maty, aby materiał oddać do recyklingu. Autorzy pomysłu pracują obecnie nad bardziej zrównoważonymi alternatywami, takimi jak zewnętrzna warstwa na bazie celulozy.

– Siedem procent udziału folii w całym systemie jest tak niskie, że opakowanie bez wahania można przekazać do recyklingu. Niemniej jednak owijanie folią jest tylko tymczasowym rozwiązaniem. Już zaczęliśmy opracowywać zrównoważone alternatywy, takie jak warstwy barierowe na bazie celulozy dodaje Thomas Schrinner.

Pora pożegnać się ze styropianem 

Opakowania styropianowe to najczęściej wybierany typ opakowań wykorzystywany do transportu żywności. Dzięki grubym ściankom doskonale chronią przed warunkami zewnętrznymi i nadają się do przewożenia produktów w stanie głębokiego zamrożenia. Dość długo utrzymują odpowiednią temperaturę. Większość z nich można użyć kilkakrotnie. I najważniejsze – są tanie, stąd tak bardzo popularne. Musimy jednak pamiętać, że nie ulegają biodegradacji i są trudne do recyklingu. Dlatego poszukiwanie ekologicznych, zrównoważonych opakowań do transportu świeżej żywności, a tym samym stworzenie alternatywy dla szkodliwych dla środowiska opakowań styropianowych i plastikowych jest tak ważne.

Źródło: newatlas.com, tu-dresden.de

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.