Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Bambusowe kubki niebezpieczne dla zdrowia

Bambusowe kubki niebezpieczne dla zdrowia

Badania przeprowadzone przez niezależną niemiecką grupę konsumentów Stiftung Warentest wykazało, że bambusowe kubki wielorazowego użytku – po napełnieniu ich gorącymi płynami – mogą wydzielać toksyny.

Okazuje się, że bambusowe kubki, które uważa się za przyjazne dla środowiska, to w przeważającej większości kubki plastikowe, tylko z domieszką sproszkowanego bambusa. Najczęściej powstają przez zmielenie włókien rośliny, które następnie wiąże się żywicą uzyskaną z połącznia formaldehydu i melaminy, która jest rodzajem tworzywa sztucznego.

Raport przygotowany przez Stiftung Warentest wykazuje, że jeśli do wnętrza kubka wlewamy ciecz o temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza, następuje proces ługowania, czyli rozpuszczania i wymywania substancji użytych w procesie produkcyjnym. W niższych temperaturach nie stanowi to zagrożenia, jednak gorące płyny rozkładają materiał powierzchni kubka, co powoduje przedostawanie się chemikaliów do napoju. Stiftung Warentest ostrzega, że podgrzewanie bambusowych kubków w kuchenkach mikrofalowych przyczynia się do jeszcze większej degradacji powierzchni naczynia.

Odkrycie daje do myślenia, ponieważ formaldehyd może podrażniać układ oddechowy, skórę i oczy, a także wywoływać raka gardła i nosa. Natomiast spożywanie melaminy może prowadzić do pojawienia się kamieni nerkowych.

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.