Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Biodegradowalne sztućce wykonane z pestek awokado

Biodegradowalne sztućce wykonane z pestek awokado

Rośnie świadomość, jak ogromny wpływ na środowisko naturalne mają nasze działania. Jednym z największych problemów dla przyrody jest produkcja ogromnych ilości plastiku, który trafia do śmieci – od plastikowych worków poprze jednorazowe plastiki, takie jak słomki, kubki, sztućce itp.

Istnieje wiele sposobów na zmniejszenie ilości wykorzystywanych przez nas w życiu codziennym jednorazowych plastików, ale to nie zawsze wystarcza. Konieczne jest wprowadzenie takich zmian w gospodarce, by pracowała ona w obiegu zamkniętym i wykorzystywała możliwie dużo recyklingowanych czy biodegradowalnych surowców zamiast np. tworzyw sztucznych, które zanieczyszczają planetę.

Krokiem w tę stronę są nowe, jednorazowe sztućce opracowane przez firmę BioFase z Meksyku. Stworzone przez nich tworzywo, z którego produkują słomki i sztućce, rozkłada się w czasie około 240 dni. Produkty te przechowywać można przez około rok w przewiewnym i suchym miejscu. Po tym czasie rozpoczyna się proces biodegradacji, po którym z sztućców nie zostaje żaden ślad.

Meksyk pokrywa około 50% światowego zapotrzebowania na awokado. Dlatego też pestki tego owocu stały się naturalnym wyborem w poszukiwaniu surowca na biodegradowalne materiały. Jest ich tak dużo, że łatwo i niedrogo można je pozyskać od przetwórców awokado.

Firma produkuje dwa rodzaje tworzywa. Jedno jest biodegradowalne, a inne kompostowalne. Pierwszy rodzaj materiałów rozkłada się po jakimś czasie sam, natomiast drugi musi być wyrzucony do specjalnych śmietników, co zapewni, że trafią one do kompostownika, aby mogły się rozłożyć w 100%. Niezależnie od wybranego rodzaju, produkty BioFase rozkładają się w pełni, bez pozostawiania po sobie szkodliwych odpadów itp.

Produkty BioFase są nie tylko ekologiczne, ale także tanie. Dzięki temu, że sztućce są biodegradowalne, eliminują z obiegu plastik, który normalnie trafiłby na wysypiska śmieci, gdzie byłby spalony albo składowany i trafiłby do gleby i wód, zanieczyszczając je.

Firmie opracowanie metody na tworzenie sztućców z pestek awokado zajęło około półtora roku. Największym problemem, jak mówią producenci ekologicznej zastawy, było stworzenie procesu kształtowania sztućców w pożądany kształt.

źródło: artfido.com

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.