Wiadomości OZE Cztery sposoby na ekologiczną kuchnię 14 lutego 2019 Wiadomości OZE Cztery sposoby na ekologiczną kuchnię 14 lutego 2019 Przeczytaj także Artykuł Sponsorowany XENE autoryzowanym dystrybutorem w Polsce i UE paneli TW(Tongwei) Solar – lidera wśród producentów PV na świecie W lipcu 2023 roku spółka Xene podpisała umowę na dystrybucję modułów fotowoltaicznych ze światowym liderem w produkcji komponentów fotowoltaicznych na świecie, firmą TW(Tongwei) Solar. Umowa określa zasady bezpośredniej współpracy w Polsce i na rynkach zagranicznych, głównie w Unii Europejskiej, na których już aktywnie działa Xene. Kontrakt na najbliższe lata zakłada zakupy na poziomie kilkudziesięciu MW paneli w technologii PERC i N-type. Artykuł sponsorowany Fotowoltaika Fotowoltaika w bloku mieszkalnym. Wszystko, co musisz wiedzieć Fotowoltaika coraz częściej przyciąga uwagę mieszkańców bloków, jak i spółdzielni. Do inwestycji w elektrownię słoneczną zachęca nie tylko niższa cena… Z badań instytutu Kantar Millward Brown na rzecz Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 34% Polaków przyznaje się do marnowania żywności. Wśród wyrzucanego jedzenia znajduje się: pieczywo, wędliny czy owoce. Statystyczny Europejczyk wyrzuca 90 kg żywności do kosza, co w przeliczeniu daje 50 mln ton rocznie. W Polsce jest to 9 mln rocznie, co odpowiada 60 miliardom złotych. Jakie są sposoby na ‘niemarnowanie’ jedzenia i ekokuchnię? Spis treści Pudełka na żywność i zamrażanieZapełnianie lodówki na bieżącoWodaPozostałe Pudełka na żywność i zamrażanie Jeżeli żywność będziemy trzymać w przeznaczonych do tego pudełkach, zwiększymy jej żywotność, a zamrożone jedzenie będzie nadawało się do ponownego spożycia. Pusty zamrażalnik to też strata prądu i pieniędzy. Jednak przy mrożeniu należy pamiętać o kilku zasadach. Przeważnie czas na zjedzenie zamrożonych produktów wynosi miesiąc – jest to okres, przez który żywność nie traci swoich wartości odżywczych. W czym możemy mrozić? Oprócz pudełek na żywność, czy specjalnych torebek do mrożenia, można także wykorzystać pudełka po lodach lub po jogurtach. Do mrożenia zup i wodnistych potraw mogą nam posłużyć słoiki. Jednak należy przy tym pamiętać, aby zostawić trochę miejsca w słoiku, ponieważ zamrożone płyny zwiększają swoją objętość. Przed przystąpieniem do mrożenia pamiętajmy, aby jedzenie było schłodzone. Wkładanie ciepłej żywności do zamrażalnika obniża jego temperaturę przez co inne zamrożone produkty zaczną się rozmrażać. Nie można także kilkakrotnie ich zamrażać. Takie czynności spowodują rozwój bakterii. Aby mieć więcej miejsca w zamrażalniku, dzielmy jedzenie na porcje. Unikniemy wtedy niepotrzebnego rozmrożenia za dużej porcji jedzenia. Czego nie możemy mrozić? Jajek (surowe popękają, a na twardo staną się gumowate), warzyw z dużą ilością wody (stracą świeżość i jędrność), ziół (stracą wygląd), serków, jogurtów czy śmietany (staną się wodniste), sosów na bazie jajek (oddzielą się) i ryb. Od 2021 roku czeka nas ‘plastikowa rewolucja’, ponieważ wtedy wchodzi w życie unijne rozporządzenie ograniczające używanie plastikowych przedmiotów. Dotyczy to m.in. jednorazowych talerzy, sztućców, słomek czy patyczków higienicznych. Takie odpady stanowią ponad 70% odpadów morskich i niestety czasami można je znaleźć w przewodach pokarmowych m. in. żółwi, ryb, ptaków, fok czy też skorupiaków. Do 2025 roku znikną także plastikowe pojemniki na kanapki, owoce, warzywa, desery lub lody. Zapełnianie lodówki na bieżąco Częste zapełnianie lodówki może okazać się uciążliwe, ale w ten sposób unikniemy kupna nadmiernej ilości jedzenia. A jeżeli już nam coś zostanie w lodówce, np. warzywa, to możemy z nich zrobić zupę, zapiekanki, kremy czy pasty. Natomiast jeśli widzimy, że nasze owoce się psują, zróbmy z nich koktajl. Dobrym zwyczajem jest także przygotowywanie obiadu na kilka dni. Jeżeli coś zostanie – możemy zamrozić. Woda Szanujmy wodę, ponieważ nie mamy za bardzo czym ‘szastać’. Polska posiada bardzo małe zasoby wód powierzchniowych. Jesteśmy na przedostatnim miejscu w Europie pod względem zasobności wody. W przeliczeniu na mieszkańca Polski przypada 1600 m3 wody rocznie, podczas gdy dla Europejczyka jest to już wartość 4500 m3 . Aby nie lać ciągle wody z kranu, naczynia możemy myć w miskach. Taką wodą możemy także podlać nasze rośliny. Możemy również korzystać z ekologicznych nakładek, by marnować mniej wody myjąc ręce. Pozostałe Co do pozostałych dobrych nawyków w kuchni to: używajmy ściereczek kuchennych zamiast ręczników jednorazowych – w ten sposób nie wygenerujemy dodatkowych śmieci, ładujmy zmywarkę do pełna, ponieważ w ten sposób zaoszczędzimy prąd i wodę, a tryb eco w zmywarce służy właśnie do oszczędzania energii, wykorzystujmy ponownie reklamówki, np. jako worki na śmieci, przygotowujmy własne przetwory, takie jak dżemy, powidła, przeciery, soki, kompoty czy też sery lub śmietanę z mleka, przy myciu naczyń rozcieńczajmy płyn wodą, z suchych bułek możemy przygotować bułkę tartą. Foto: Flickr Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.