Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Czy wysoki poziom CO2 ma wpływ na niedobory witamin i minerałów?

Czy wysoki poziom CO2 ma wpływ na niedobory witamin i minerałów?

Według najnowszych badań, na które powołuje się portal carbonbrief.org, w przypadku braku efektów walki z rosnącymi emisjami dwutlenku węgla do 2050 roku aż 290 milionów ludzi na świecie może doświadczyć niedożywienia.

Według naukowców wzrost stężenia dwutlenku węgla w powietrzu wpływa na zawartość składników odżywczych w uprawach roślinnych, zwłaszcza na poziom cynku, żelaza oraz białka. Powód, dla którego tak się dzieje, wciąż nie jest dobrze przeanalizowany, co tłumaczy dr Matthew Smith, badacz zdrowia środowiskowego z Harvard University. Istnieją jednak również dowody sugerujące, że nie wszystkie składniki odżywcze zmniejszają się przy wyższym stężeniu CO2, co oznacza, że ​​zasięg oddziaływania CO2 na produkcję tych składników nadal pozostaje „kwestią otwartą”.

W ramach nowego badania naukowcy oszacowali wpływ średniego stężenia CO2 w atmosferze, wynoszącego 550 ppm, na globalny poziom niedożywienia. Wcześniejsze eksperymenty przeprowadzone przez grupę badawczą wykazały, że przy takim stężeniu zawartość żelaza, białka i cynku w roślinach spożywczych, takich jak ryż, pszenica i kukurydza, może spaść o 3%-17%. Poziomy CO2 wynoszą obecnie około 409 ppm i oczekuje się, że osiągną 550 ppm w ciągu następnych 30 do 80 lat, w zależności od tego, jak szybko będą rosły emisje gazów cieplarnianych.

Do 2050 roku 175 milionów ludzi będzie cierpiało na niedobory cynku, natomiast 122 milionów na niedobór białka. Masowe niedobory w naszych organizmach dostrzegane są już dziś i ich główną przyczyną jest jedzenie tzw. „śmieciowego” pokarmu. W przyszłości będzie coraz trudniej uzupełnić niedobory w organizmie nawet nieprzetworzonymi, naturalnymi produktami, takimi jak owoce czy warzywa. Jeden z głównych autorów badań, komentując wyniki analiz dla carbonbrief.org, podkreślił, że niedożywienie najprawdopodobniej dotknie tych części świata, które już dziś borykają się z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, np. Indie, Afryki Północna i Bliski Wschód.

Globalne połączone ryzyko utraty żelaza, cynku i białka, przy założeniu, że średnie stężenia CO2 osiągną 550 ppm do 2050 roku. Ciemnoniebieski oznacza niski wynik (zero), ciemnoczerwony oznacza wysoki wynik (dziewięć) i nie wskazuje danych.

Problem będzie się nasilał także ze względu na to, że obecne skraje zjawiska pogodowe (np. wielomiesięczne susze) niszczą uprawy rolników i sadowników, co dodatkowo potęguje niedobory żywnościowe na świecie.

Organizm człowieka otrzymuje większość kluczowych składników odżywczych od roślin. Uprawy, w tym zboża, ziarna czy fasola, dostarczają ludziom 63% białka, które jest potrzebne do budowy tkanek ciała. Rośliny dostarczają również 81% żelaza, które m.in. ułatwia przepływ krwi w organizmie, oraz 63% cynku, składnika odżywczego, który pomaga zwalczać choroby (inne źródła tych składników odżywczych to oczywiście także mięso i nabiał).

Źródło: carbonbrief.org

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.