Poradniki Czym zastąpić mięso? 7 roślinnych źródeł białka 03 grudnia 2020 Poradniki Czym zastąpić mięso? 7 roślinnych źródeł białka 03 grudnia 2020 Przeczytaj także Poradniki Rekuperacja – czyste powietrze w domu, bez strat energii Rekuperacja to inwestycja, która może przynieść wymierne korzyści – przede wszystkim finansowe. Na czym dokładnie polega ten proces i jak dużo można dzięki niemu zaoszczędzić? Poradniki Naturalne sposoby na komary. 5 domowych i tanich rozwiązań Lato jest porą wzmożonej aktywności komarów. Większość z nas próbuje chronić się przed nimi preparatami chemicznymi, takimi jak świece, spraye, lampy czy klejące spirale. Istnieją jednak naturalne metody odstraszania owadów. Ograniczenie mięsa lub jego całkowite odstawienie wiąże się niekiedy z wieloma pytaniami. Największe wątpliwości budzi ilość potrzebnego w diecie białka. Czym je zastąpić? Gdzie znajdziemy równie wartościowe źródło protein? Na szczęście, królestwo roślin obfituje w białka, które są dobre nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla zdrowia planety. – Spożywanie białka roślinnego ma wiele zalet – tłumaczy Amy Gorin, specjalistka ds. żywienia. – Produkty roślinne to nie tylko proteiny, lecz także wiele innych odżywczych składników: błonnik, antyoksydanty, witaminy i minerały. Minimalna ilość białka, jaką powinniśmy spożywać dziennie, to 8 gramów na 1 kilogram masy ciała. Spis treści SeitanTempehEdamameSoczewicaFasolaTofuOrzechy i nasiona Seitan Seitan jest wytwarzany z glutenu pszennego, głównego źródła białka w pszenicy. Poza wysoką zawartością protein posiada również inne zalety: ma niską zawartość tłuszczu oraz konsystencję podobną do mięsa. Znajdziemy w nim także żelazo, wapń i fosfor. Seitan nabiera smaku przypraw i składników, z jakimi go przyrządzamy – może służyć zatem jako dodatek do łagodnych kanapek, czy nawet słodka przekąska. Zawartość białka: 25 / 100 gramów Tempeh Pochodzący z Indonezji tempeh jest wytwarzany ze sfermentowanych ziaren soi. Produkt ten, poza wysoką zawartością białka, jest również bogaty w wapń i żelazo. Z tempehu można przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy – idealnie nadaje się do pieczenia, gotowania i smażenia. Zawartość białka: 20 / 100 gramów Edamame Edamame to japońska nazwa niedojrzałych nasion soi, często podawanych jako przystawka w restauracjach. Ma lekko słodki, orzechowy smak. Edamame jest jednym z niewielu produktów roślinnych, który zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Ponadto jest świetnym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, błonnika, żelaza i wapnia. Zawartość białka: 17 / 100 gramów Soczewica Soczewica posiada wiele odmian. Brązowa zachowuje swój kształt, więc idealnie sprawdzi się jako główny składnik wegańskich hamburgerów lub klopsików. Czerwona zmiękcza się po ugotowaniu, dzięki czemu można z niej przygotować kremowy dahl, gulasz czy curry. Roślina ta zawiera kwas foliowy i mangan, a do tego związki znane jako fitochemikalia, które zapobiegają chorobom serca. Zawartość białka: 18 / 100 gramów Fasola Czarna, czerwona, biała, szparagowa, ciecierzyca, pinto… Szacuje się, że istnieje ponad 400 odmian tej rośliny, a każda z nich ma odmienny, niepowtarzalny smak i konsystencję. Dodatkowo fasola zawiera złożone węglowodany, żelazo, kwas foliowy, fosfor i potas. Zawartość białka różni się, w zależności od rodzaju fasolki. Zawartość białka (fasola pinto): 21 / 100 gramów Zawartość białka (ciecierzyca): 19 / 100 gramów Zawartość białka (fasolka szparagowa): 1,8 / 100 gramów Tofu Tofu powstaje poprzez koagulację z udziałem soli, soku cytrynowego, chlorku magnezu i wapnia, bądź siarczku magnezu, w którym ścina się białko zawarte w mleku sojowym. Zsiadłe mleko sojowe oddziela się w ten sposób od serwatki. W efekcie otrzymujemy tofu – produkt o konsystencji twarogu. Tofu jest wszechstronne. Podobnie jak seitan, przyjmuje każdy smak, w jakim je marynujesz. Doskonale sprawdza się do wszelkiego rodzaju sałatek. Zawartość białka: 12 / 100 gramów Orzechy i nasiona Orzechy i nasiona służą jako źródło białka, a także jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów. Pierwsze z nich są związane z prawidłowym funkcjonowaniem serca, z kolei drugie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które obniżają poziom złego cholesterolu. Warto dodać je do porannej owsianki, twarożku na słodko, czy schrupać jako przekąskę w trakcie pracy. Zawartość białka (pestki dyni): 17,5 gramów / ½ szklanki Zawartość białka (migdały): 14,5 gramów / ½ szklanki Zawartość białka (nasiona słonecznika): 12 gramów / ½ szklanki Zawartość białka (orzechy włoskie): 8 gramów / ½ szklanki Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.