Eko styl życia Dlaczego w Holandii jest najwięcej wegan? 09 grudnia 2020 Eko styl życia Dlaczego w Holandii jest najwięcej wegan? 09 grudnia 2020 Przeczytaj także Eko styl życia 5 odmian grzybów, o których nie miałeś pojęcia Jesień nadchodzi wielkimi krokami i aż się prosi o wybranie się na leśny spacer połączony z grzybobraniem. Przy odrobinie szczęścia może nie tylko nazbieramy koszyk pełen prawdziwków, ale i uda nam się dostrzec niecodzienne odmiany grzybów. Przyjrzyjmy się najciekawszym okazom. Artykuł sponsorowany Eko styl życia Dyskusja o zmianach klimatu w social mediach – wyniki raportu Posty, komentarze i reakcje 330 milionów osób użytkujących media społecznościowe z całego świata wskazują, że coraz bardziej boimy się o… Mimo iż jeszcze niedawno weganizm uznawano za marginalny sposób odżywiania, obecnie staje się coraz bardziej powszechny. Potwierdzają to Google Trends. Liczba zapytań dotyczących diety wegańskiej wzrosła w ostatnich latach, m.in. w Wielkiej Brytanii czy Izraelu. Weganizm zyskał również doskonałe warunki do rozwoju w Holandii, a to za sprawą działań społeczno-edukacyjnych i gastronomicznych. – Zrównoważona gospodarka i moralność odegrały istotną rolę w upowszechnianiu się diety roślinnej – stwierdził Martijn Lammers z Holenderskiej Agencji Inwestycji Zagranicznych (NFIA). – Jeżeli spojrzymy na całokształt, zużycie ziemi, wody, energii, a także dobrostan zwierząt, bazowanie na diecie roślinnej okazuje się korzystniejsze. – Nasz kraj łączy elementy, które są potrzebne do rozwoju w zakresie żywności roślinnej: dobrze prosperujące firmy, które szybko wdrażają dobre pomysły, silną bazę naukową zapewniającą innowacje i nowe technologie, a także rząd współpracujący z różnymi branżami, aby stworzyć zrównoważoną gospodarkę, proponujący możliwości finansowania – dodał Michiel Bakhuizen z NFIA. W holenderskich supermarketach kupimy gotowe dania dla wegan Zainteresowanie społeczeństwa holenderskiego weganizmem i wegetarianizmem wzrosło w całym kraju. Według badań opracowanych przez firmę analityczną IRI Netherlands sprzedaż mięsa (głównie wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny) w Holandii spadła o 9% w latach 2017 – 2019. W tym samym okresie, aż 51% częściej, w porównaniu do roku 2016, kupowano produkty mięsne na bazie roślin (np. klopsiki z soczewicy). Wegetariański trend uwidocznił się również w ofercie sklepów. Jeden z najstarszych supermarketów holenderskich, Albert Heijn, zwiększył liczbę produktów bezmięsnych o 33%. Tym samym weganie mogą wybierać wśród 100 różnych propozycji. Dodatkowo, w jednej z placówek w Amsterdamie znajdziemy lodówkę wypełnioną po brzegi gotowymi daniami wegańskimi marki Uit de Keuken Van Maass. Podobne zmiany wprowadził również inny działający w Holandii supermarket, Jumbo. Miłośnicy diety roślinnej znajdą na półkach sklepu blisko 200 składników kuchni wegańskiej. Rząd zachęca: “Jedzcie mniej mięsa” Holenderski rząd chętnie wspiera branżę żywności wegańskiej. W 2018 roku Rada Środowiska i Infrastruktury, rządowy organ doradczy, zarekomendowała ograniczenie spożywania mięsa jako jeden ze sposobów redukcji emisji gazów cieplarnianych. Rada opowiedziała się za “dietą, która zawiera mniej białka zwierzęcego, a więcej białka roślinnego”. Na tej podstawie rząd podjął współpracę z branżą gastronomiczną, aby zmniejszyć ogólne spożycie mięsa z 60 do 40% do 2030 roku. Nowe możliwości biznesowe w branży spożywczej Rosnący popyt stwarza możliwości rozwoju dla branży produktów wegańskich. Organizacja The Protein Cluster, która zrzesza światowe start-upy z sektora roślinnego, podaje, że we wschodniej Holandii działa ponad 60 firm i instytucji badawczych. Z kolei marki Willicroft i Plant Based Cheese produkują wytwory bezmleczne. Dodatkowo szereg przedsiębiorstw zajmujących się głównie produktami mięsnymi, zaczęła poszerzać swoją ofertę o dania dla wegan. Dobrym przykładem jest marka Vivera, która w 2018 roku wprowadziła na rynek pierwszy wegański stek. Natomiast w 2019 roku firma mięsna Bolscher uruchomiła własną markę mięsa pochodzenia roślinnego. Holenderski gigant mięsny Vion zamierza przekształcić zakład przetwórstwa wołowiny w wyspecjalizowaną wegańską fabrykę mięsa. Branża żywności roślinnej ma jeszcze długą drogę przed sobą, lecz, jak twierdzi Lammer: – Jesteśmy dopiero na początku, a wpływ na społeczeństwo już jest ogromny i rośnie coraz bardziej. Kiedy branża mięsna zaangażuje się jeszcze bardziej, zrozumiemy, że wszystko jest możliwe. Źródło: livekindly.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.