Wiadomości OZE Drastyczny spadek zbiorów włoskich oliwek 18 kwietnia 2019 Wiadomości OZE Drastyczny spadek zbiorów włoskich oliwek 18 kwietnia 2019 Przeczytaj także Artykuł Sponsorowany XENE autoryzowanym dystrybutorem w Polsce i UE paneli TW(Tongwei) Solar – lidera wśród producentów PV na świecie W lipcu 2023 roku spółka Xene podpisała umowę na dystrybucję modułów fotowoltaicznych ze światowym liderem w produkcji komponentów fotowoltaicznych na świecie, firmą TW(Tongwei) Solar. Umowa określa zasady bezpośredniej współpracy w Polsce i na rynkach zagranicznych, głównie w Unii Europejskiej, na których już aktywnie działa Xene. Kontrakt na najbliższe lata zakłada zakupy na poziomie kilkudziesięciu MW paneli w technologii PERC i N-type. Artykuł sponsorowany Świat Pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza wystartuje w 2024 roku W 2024 roku loty rozpoczyna pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza. Flota Ecojet ma składać się z samolotów elektrycznych napędzanych przez zielony wodór. Co więcej, pasażerowie na pokładzie będą mieli do wyboru wyłącznie wegańskie posiłki. Jakie trasy obejmie linia Ecojet? Jak podają rolnicy, tak źle nie było od 25 lat. Poprzez nagłe zmiany pogody, opady deszczu, silny wiatr, czy susze odnotowano 57% spadek na zbiorach oliwek. Prognozy podają, że Włochom wystarczy oliwek jedynie do końca kwietnia. Później będą zmuszeni je importować m.in. z Hiszpanii czy Grecji. W związku ze zmianami klimatu i występującymi anomaliami pogodowymi widoczny jest spadek produkcji oliwek. Odczuł to włoski przemysł oliwny, odnotowując 57% mniejsze zbiory w porównaniu z zeszłymi latami. Silne opady deszczu, wiatr, przymrozki i susze przyczyniły się do zniszczenia drzewek oliwkowych. Opisane zmiany pogodowe potwierdzają przewidywania klimatologów, którzy określają je jako efekt globalnego ocieplenia. – Z obserwacji bardzo wyraźnie wynika, że ekstremalne warunki pogodowe są główną przyczyną mniejszej produkcji żywności – powiedział prof. Riccardo Valentini, szef Euro-śródziemnomorskiego Centrum Zmian Klimatu. Jak podkreśla profesor Valentini, we Włoszech temperatury poniżej zera nie są powszechne i gwałtowne zmiany pogody, jakie występują mogą zaszkodzić rozwojowi roślin. Dodał także, że opisane zmiany są zawarte w modelach zmian klimatu. Jego opinie potwierdzają także badania przeprowadzone przez dział ONZ ds. zmian klimatycznych, które przewidziały podobne wzorce pogodowe. Niepokojący jest fakt, że najgorsze ma dopiero nadejść. Drzewa oliwkowe są wrażliwe na zmiany temperatury, bo mają one zły wpływ na ich rozwój. Uszkodzone drzewa nigdy w pełni się nie zregenerują i będą bardziej podatne na choroby, a także na inwazje szkodników. Temperatura w okolicach Morza Śródziemnomorskiego wzrosła o około 1,4 stopnia Celsjusza w ciągu ostatniego stulecia, a opady zmniejszyły się o 2,5%. Dla Włoszech zmiany pogody kosztowały miliard dolarów poniesionych strat na produkcji oliwy z oliwek. Obecnie włoscy urzędnicy szukają rozwiązania. Jak się okazuje, nie tylko Włochy stoją przed tym problemem. Ostatnio Komisja Europejska przewidziała spadek zbiorów oliwek także w Portugalii o 20% i w Grecji o 42%. Nie wiadomo jednak, czy politycy znajdą dobre rozwiązanie na pogłębiający się problem ocieplenia klimatu. Jak mówią rolnicy, tak źle nie było od 25 lat. Możliwe, że Włosi będą zmuszeni sprowadzać oliwki z zagranicy, by móc wyprodukować oliwę. Prognozy przewidują, że Włochom oliwek wystarczy jedynie do kwietnia, by potem importować je z Hiszpanii, Grecji, Turcji czy Tunezji. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.