Ekologia Ekologiczne opakowania. Pyszne.pl wprowadza pudełka pokryte materiałem z alg morskich 05 sierpnia 2022 Ekologia Ekologiczne opakowania. Pyszne.pl wprowadza pudełka pokryte materiałem z alg morskich 05 sierpnia 2022 Przeczytaj także Ekologia nowy nius o wszystkim ale taki trochę dłuższy dla testa dadadADA Artykuł sponsorowany Ekologia Czym jest budynek zeroemisyjny? Charakterystyka i przykłady Zeroemisyjny budynek cechuje się zerowym zużyciem energii netto. Oznacza to, że całkowita ilość zużywanej przez niego energii w skali roku równa się ilości energii odnawialnej wytworzonej w danym miejscu. Jakie rozwiązania stosowane są w zeroemisyjnych budynkach? Artykuł sponsorowany Opakowania biodegradowalne, przyjazne środowisku, kompostowane – to kierunek, w którym podążają firmy. Największy serwis do zamawiania jedzenia online wprowadza do swojego sklepu partnerskiego opakowania z wyściółką z wodorostów. Spis treści Eko rozwiązanie dla branży gastronomicznejOpakowanie w pełni biodegradowalneOpakowania z materiałem z alg morskich zamiast plastikuWalka z plastikiem nadal trwa Eko rozwiązanie dla branży gastronomicznej „Sustainable packaging”, czyli zrównoważone podejście do opakowań przestaje być trendem, a staje się koniecznością. Coraz więcej osób podejmując wybory konsumenckie uwzględnia działania na rzecz zrównoważonego rozwoju firm i marek. Rosnąca świadomość polskich konsumentów idzie w parze z działaniami firm i wprowadzaniem przez nie rozwiązań przyjaznych dla środowiska. Pyszne.pl poinformowało właśnie o wprowadzeniu do swojego sklepu partnerskiego opakowania z wyściółką z wodorostów. Tysiące restauracji współpracujących z serwisem będzie mogło zaoferować swoim klientom pudełka bez syntetycznych dodatków. – Czytaj także: 175 państw podpisało porozumienie dotyczące walki z zanieczyszczeniem plastikiem. opakowania z wyściółką z wodorostów, źródło pyszne.pl opakowania z wyściółką z wodorostów, źródło pyszne.pl Opakowanie w pełni biodegradowalne W 2019 roku Pyszne.pl wycofało większość plastikowych produktów i opakowań jednorazowych z oferty sklepu partnerskiego, wprowadzając w to miejsce zrównoważone alternatywy. Kolejnym krokiem jest rozszerzenie oferty o ekologiczne opakowania. Zostały opracowane wspólnie ze startupem Notpla. Są pokryte materiałem pozyskanym z alg morskich i w pełni biodegradowalne. Zachowują jednak właściwość, której oczekują konsumenci – są odporne na tłuszcz. – Opakowania, które stworzyliśmy we współpracy ze startupem Notpla, to przykład wdrożenia innowacji przyczyniającej się do redukcji użycia plastiku – mówi Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl. – Po udanych testach, w 2021 roku wprowadziliśmy do sprzedaży opakowania Notpla za pośrednictwem naszych sklepów partnerskich w Wielkiej Brytanii, Holandii, Niemczech i Austrii. Użyliśmy ich także do dostarczania jedzenia podczas ostatnich finałów Ligi Europejskiej UEFA i EURO 2022 kobiet. Wierzymy, że to rozwiązanie zostanie dobrze przyjęte także w Polsce – dodaje Krupicz. Bioplastik z rybich łusek Opakowania z materiałem z alg morskich zamiast plastiku Typowe kartonowe pudełka na żywność zwykle zawierają syntetyczne dodatki lub plastikową powłokę, które czynią je odpornymi na tłuszcz. Znacznie utrudnia to ich rozkład albo uniemożliwia recykling. Pudełko wprowadzane na rynek przez Pyszne.pl posiada naturalną, wegańską i odporną na tłuszcz powłokę wykonaną z wodorostów. Dzięki temu może być używane do żywności. Pudełka Notpla ulegają naturalnej biodegradacji w warunkach domowych w ciągu zaledwie kilku tygodni. Można je wyrzucić nawet do przydomowego kompostownika. Opakowania mają jasnobrązowy kolor i są wykonane z miazgi tekturowej bez syntetycznych domieszek. Obecnie są dostępne w dwóch rozmiarach – 700 i 1300 ml. – Czytaj także: Papierowa alternatywa dla plastikowych opakowań. Walka z plastikiem nadal trwa W popularyzacji opakowań biodegradowalnych i kompostowalnych miała pomóc unijna dyrektywa. Tzw. „dyrektywa plastikowa”, przyjęta przez Komisję Europejską w 2019 roku miała na celu stopniowe wycofywanie nieprzetwarzalnego plastiku. Na liście przedmiotów zakazanych znalazło się 10 najpopularniejszych produktów jednorazowego użytku: patyczki higieniczne, sztućce, talerzyki, słomki, mieszadełka do napojów, patyczki do balonów, pojemniki i kubeczki. Zakaz dotyczy przede wszystkim restauracji, barów, kawiarni i innych obiektów gastronomicznych. Czy tak się stało? Trzy lata później w przepisach prawnych państw członkowskich panuje chaos, a ustawy nadal nie zostały wdrożone. Aż 11 krajów, w tym Polska, nadal nie wprowadziło żadnych przepisów dot. jednorazowego plastiku. źródło: informacja prasowa, fot. materiały prasowe, Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.