Wiadomości OZE Ekstremalne zjawiska pogodowe zmorą rolników w skali globalnej 07 czerwca 2019 Wiadomości OZE Ekstremalne zjawiska pogodowe zmorą rolników w skali globalnej 07 czerwca 2019 Przeczytaj także Artykuł Sponsorowany XENE autoryzowanym dystrybutorem w Polsce i UE paneli TW(Tongwei) Solar – lidera wśród producentów PV na świecie W lipcu 2023 roku spółka Xene podpisała umowę na dystrybucję modułów fotowoltaicznych ze światowym liderem w produkcji komponentów fotowoltaicznych na świecie, firmą TW(Tongwei) Solar. Umowa określa zasady bezpośredniej współpracy w Polsce i na rynkach zagranicznych, głównie w Unii Europejskiej, na których już aktywnie działa Xene. Kontrakt na najbliższe lata zakłada zakupy na poziomie kilkudziesięciu MW paneli w technologii PERC i N-type. Artykuł sponsorowany Świat Pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza wystartuje w 2024 roku W 2024 roku loty rozpoczyna pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza. Flota Ecojet ma składać się z samolotów elektrycznych napędzanych przez zielony wodór. Co więcej, pasażerowie na pokładzie będą mieli do wyboru wyłącznie wegańskie posiłki. Jakie trasy obejmie linia Ecojet? Naukowcy z Australii, Niemiec i Stanów Zjednoczonych zbadali, jaki wpływ na globalne rolnictwo mają ekstremalne warunki pogodowe. Pod lupę wzięli uprawę kukurydzy, soi, ryżu i pszenicy. Okazało się, że ulewy, susze i upały odpowiadają za 18-43% wahań w wielkości uzyskiwanych plonów. Międzynarodowy zespół naukowców analizował uprawy najważniejszych roślin dla człowieka – kukurydzy, soi, ryżu i pszenicy. W badaniach wykorzystano zbiór danych o rolnictwie z lat 1961–2008. Ponadto uwzględniono dane o zmienności klimatu uzyskane przez instytut Climate Research Unit Uniwersytetu Anglii Wschodniej. Jakie wnioski wysnuli badacze? Zmiany klimatu niekorzystne dla rolników Naukowcy obliczyli, że ulewy, susze i upały odpowiadają za 18-43% wahań w wielkości plonowania w wybranych, przeanalizowanych uprawach. Ponadto odnotowali, że duży wpływ na plon mają także zmiany klimatyczne (20-49% wahań). Zmieniający się klimat stanowi największe zagrożenie w Afryce. Pomimo mniejszych areałów uprawy właśnie w tym regionie klimat może zadecydować o wystąpieniu klęsk głodu. – Podczas gdy udział Afryki w globalnej produkcji kukurydzy jest niewielki, największa część tej produkcji trafia do spożycia przez ludzi – w porównaniu do zaledwie 3% w Ameryce Północnej, co sprawia, że jest ona kluczowa dla bezpieczeństwa żywnościowego w regionie – stwierdziła dr Elisabeth Vogel z Uniwersytetu w Melbourne. Pełne wyniki badań opublikowano w “Environmental Research Letters”. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.