Fotowoltaika Fotowoltaika na dachu szklarni – technologia dla rolników 01 kwietnia 2021 Fotowoltaika Fotowoltaika na dachu szklarni – technologia dla rolników 01 kwietnia 2021 Przeczytaj także Fotowoltaika testooo12 Artykuł sponsorowany Fotowoltaika test patronatu Artykuł sponsorowany Panele fotowoltaiczne na dachu szklarni? Istniały obawy, że takie rozwiązanie zaburzy rozwój znajdujących się w jej wnętrzu roślin. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej rozwiali wszelkie wątpliwości. Z ich badań wynika, że szklarnie mogą być neutralne emisyjnie bez wpływu na zdrowie roślin. Spis treści Sałata na warsztatWyniki eksperymentuZalety półprzezroczystych paneliKolej na pomidory Sałata na warsztat Naukowcy obserwowali wzrost sałaty czerwonolistnej w dwóch szklarniach. Jedna z nich była tradycyjna, natomiast na dachu drugiej zamontowano półprzezroczyste panele fotowoltaiczne (ST-OCS). Pozostałe czynniki, takie jak temperatura czy zaopatrzenie w wodę i nawozy, były takie same. Instalacje fotowoltaiczne nad powierzchnią wody Wyniki eksperymentu Sałata znajdująca się pod panelami niczym nie różniła się od pozostałych. Wielkość, waga i zawartość antyoksydantów była jednakowa w obu przypadkach. Dodatkowo, fotowoltaika regulowała temperaturę wewnątrz szklarni. – Byliśmy zdziwieni. Wzrost i jakość sałaty ani trochę się nie pogorszyły – mówi jedna z autorek badania, Heike Sederoff. – Oznacza to, że na szklarniach z powodzeniem można instalować półprzezroczyste ogniwa fotowoltaiczne. Zalety półprzezroczystych paneli Półprzezroczyste organiczne ogniwa zatrzymują tylko część światła słonecznego, aby wytwarzać z niego prąd. Reszta promieni słonecznych wędruje dalej. Możliwości agrofotowoltaiki Wyróżniają się one również elastycznością. Można je dostosować tak, aby pochłaniały fale świetlne o konkretnej długości. W przypadku szklarni – panele pochłaniały promienie, których rośliny nie potrzebują do fotosyntezy. W przyszłości takie ogniwa mogłyby trafiać na okna budynków. Kolej na pomidory Brendan O’Connor, jeden z autorów badań, zaznacza, że szklarnie zużywają znacznie więcej energii niż pozostałe rodzaje rolnictwa, zwłaszcza do regulowania temperatury wewnątrz. Dzięki półprzezroczystym ogniwom słonecznym emisja dwutlenku węgla ze szklarni mogłaby się zmniejszyć. Naukowcy planują zbadać również inne rośliny. Pierwsze w kolejce są pomidory. Brendan O’Connor podkreśla jednak, że otrzymane dotychczas wyniki są obiecujące. – Patrząc na liczbę zapytań dotyczących fotowoltaiki dla szklarni, które dostaję, myślę że zainteresowanie tą technologią wśród rolników jest duże. I ciągle będzie rosło – twierdzi O’Connor. Źródło: sciencealert.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.