Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Frytkę? Zobacz pomysł na perfekcyjne bio opakowanie ze skórki ziemniaka

Frytkę? Zobacz pomysł na perfekcyjne bio opakowanie ze skórki ziemniaka

Frytki podawane wewnątrz skórki ziemniaka, z którego zostały zrobione. Proste? Zobacz genialny projekt Włochów! Tu nic się nie marnuje.

Jadalny rożek z ziemniaka

Firmy robiące frytki produkują dużo odpadów z obierek ziemniaczanych. Ideą tego projektu jest wykorzystanie obierek do stworzenia opakowania na żywność. Frytki podawane są wewnątrz tej samej skórki, która na początku otaczała i chroniła ziemniaka.

Bio opakowanie ze skórki ziemniaka, design: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli and Simone Caronni.

Alternatywa dla plastiku i papieru

Tradycyjne opakowania uliczne mają bardzo krótki czas użytkowania i od razu stają się odpadem, który trudno poddać recyklingowimówi Simone Caronni, jeden z projektantów. 

„Peel Saver” pozwala zastąpić plastikowe i papierowe opakowania. Po użyciu opakowanie może stać się nawozem dla roślin lub pokarmem dla zwierząt.

Opakowanie może stać się nawozem dla roślin lub pokarmem dla zwierząt.


Idealne dla ulicznego fast-foodu

Skórka ziemniaczana składa się ze skrobi i składników włóknistych. Moczenie i naturalne wysuszenie sprawia, że nabiera zdolności łączenia się ze sobą i twardnienia. Otrzymany produkt jest w 100% biodegradowalny i można nadać mu dowolny kształt!

„Peel Saver zaprojektowała trójka designerów z Włoch: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli i Simone Caronni. Ciekawe, kiedy możemy zjeść frytki z takiego rożka w Polsce?

A jak Tobie podoba się ich projekt? Chciałbyś zjeść frytkę z takiego opakowania?

Przykłady proekologicznych rozwiązań znajdziemy również na naszym podwórku. Polska firma Biotrem zajmuje się produkcją naczyń z otrąb pszennych i cieszy się popularnością na całym świecie. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule.

Design: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli and Simone Caronni
Ph: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli, Simone Caronni
University: Naba (Milan, Italy)

źródło: paolostefanogentile.it

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.