Polska Fusy z kawy jako opał 19 lutego 2020 Polska Fusy z kawy jako opał 19 lutego 2020 Przeczytaj także Fotowoltaika Ekologiczne i efektywne energetycznie budownictwo dla rodzin i miast W Mysłowicach powstaje pierwszy modułowy budynek społeczny w Polsce. Za projekt odpowiada zespół naukowców, projektantów i technologów skupionych w konsorcjum badawczo-rozwojowego DMD-M z udziałem spółki DMDmodular z podkrakowskiej Skawiny, Politechniki Krakowskiej oraz firmy Lightoffo. To szansa dla samorządów w Polsce na budowę ekologicznych i efektywnych energetycznie obiektów, które mogą powstać w zaledwie 4,5 miesiąca. Ekologia W jaki sposób dane satelitarne mogą pomóc chronić środowisko? Dzięki zdjęciom zrobionym przez satelity orbitujące wokół Ziemi, udało się znaleźć wyciek ropy naftowej w Zatoce Meksykańskiej, a innym razem ocenić straty wywołane huraganem. Do czego jeszcze można wykorzystywać dane satelitarne, aby dzięki nim chronić środowisko naturalne? Fusy z kawy traktowane jako bioodpady, dają ogromne możliwości w produkcji opału. Takie rozwiązanie opracowała polska spółka EcoBean, powołana przy Politechnice Warszawskiej. Kilka lat temu pisaliśmy o naukowcach z Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST), którzy odkryli, że fusy z kawy są zdolne do przechowywania metanu. Teraz okazuje się, że posłużą jako opał do kominka lub grilla. Technologię wdraża spółka spin-off EcoBean, działająca przy Politechnice Warszawskiej. Palenie w kominku fusami z kawy? Firma planuje wybudować zeroemisyjną i zeroodpadową fabrykę przetwarzającą fusy z kawy. – Naszym celem jest przetworzenie 20 tys. ton fusów rocznie. Według szacunków, pozwoliłoby to zredukować emisję dwutlenku węgla na poziomie 9 tys. ton. – stwierdził w rozmowie z PAP Marcin Koziorowski, prezes zarządu EcoBean. Według Koziorowskiego brykiet z fusów z kawy jest korzystniejszy pod kątem ochrony środowiska w porównaniu z brykietem drzewnym. Jest czystą biomasą, jego skład jest znany. Emituje większą ilość energii. Pozostawia jednak mniej popiołu. Opracowanie technologii – mimo względnej prostoty produkcji – zajęło rok. Fusy są suszone, oczyszczane, następnie łączone z materiałami spajającymi i sprasowywane. Twórcy na razie nie mają jeszcze certyfikatu, który upoważniałby do palenia “kawowym” brykietem w grillach, kominkach czy piecach. Jednak już teraz wspominają, że pragną nawiązać współpracę m.in. z kawiarniami, restauracjami i innymi firmami, które dostarczyałyby surowiec. Kolejnym krokiem ma być produkcja biodegradowalnych polimerów z fusów, które posłużyłyby do wykonania kubków, talerzyków lub opakowań na żywność. Źródło: naukawpolsce.pap.pl Fot. główne: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.