Świat Glony, grzyby i larwy, czyli globalna rewolucja żywieniowa 16 maja 2021 Świat Glony, grzyby i larwy, czyli globalna rewolucja żywieniowa 16 maja 2021 Przeczytaj także Świat Pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza wystartuje w 2024 roku W 2024 roku loty rozpoczyna pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza. Flota Ecojet ma składać się z samolotów elektrycznych napędzanych przez zielony wodór. Co więcej, pasażerowie na pokładzie będą mieli do wyboru wyłącznie wegańskie posiłki. Jakie trasy obejmie linia Ecojet? Ochrona środowiska Prognozowanie pogody z wykorzystaniem sztucznej inteligencji Lipiec 2023 okazał się rekordowy, jeśli chodzi o średnią globalną temperaturę. Poza wysokimi temperaturami, doświadczyliśmy też innych ekstremalnych zjawisk pogodowych. Pożary, huragany, susze wywołały wiele zniszczeń. W przygotowaniu do zmierzenia się z żywiołem może pomóc wczesne przewidywanie pogody. Huawei Cloud udostępnia za darmo system, który przygotowuje prognozę w kilka sekund. Artykuł sponsorowany Kilka dni temu UE ogłosiła, że larwy uznane są oficjalnie za nową formę wysokoproteinowej żywności. Oprócz robaków rolę w światowym żywieniu mają odegrać też glony oraz grzyby. Rewolucja Na Uniwersytecie Cambridge hoduje się wiele rodzajów glonów. Między innymi chlorellę oraz spirulinę, mikroskopijną algę z gromady sinic. Glony już od jakiegoś czasu stały się rewolucyjnym rozwiązaniem na rzecz walki z niedożywieniem, ubóstwem, degradacją środowiska i zmianami klimatycznymi. Są też alternatywą dla spożycia produktów odzwierzęcych przez ludzi oraz składnikami, które mogą zastąpić konwencjonalne białko w karmach dla zwierząt. – Żywność taka, jak algi cukrowe, muchy, mącznik i jednokomórkowe algi, takie jak chlorella, mogą zapewnić zdrową, odporną na ryzyko dietę, która może rozwiązać problem niedożywienia na całym świecie – powiedział dr Asaf Tzachor, badacz z Centrum The Study of Existential Risk (CSER) na Uniwersytecie Cambridge. Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge twierdzą, że przyszłością planety, która zmaga się z tym problemami, jest zrównoważone rolnictwo. Nowa żywność powinna odpowiadać zmianom klimatycznym, które nastąpiły na Ziemi po nadmiernej ekspansji środowiska i ogromnym rozwoju gospodarczym. Glony – najszybciej rosnące i zrównoważone źródło pożywienia na świecie Algi Spirulina i chlorella to chętnie spożywane glony, ze względu na swoje składniki odżywcze. Używa się ich także w kosmetyce – są aktywnymi składnikami naturalnych kosmetyków. Oprócz morskich żyjątek amerykańscy naukowcy rekomendują spożywanie larw owadów, w tym much, mykoprotein, które są zawarte w grzybach oraz makroalg, np. alg cukrowych. Trend na tę żywność w większości przypadków jest już obecny. Np. w Indiach zrównoważona hodowla alg ma polepszyć warunki życia Hindusów. Biopaliwa z wodorostów są brane pod uwagę jako jedna z form bezpiecznego i zeroemisyjnego paliwa przyszłości. Co z larwami i owadami? Rekomenduje się, aby spożywać je nie w całości, a w formie zmielonego proszku, dodawanego do różnych potraw. Akwakultura na rzecz produkcji biopaliw z wodorostów Zarówno algi, jak i grzyby można uprawiać na dużą skalę i w różnorodnych środowiskach – zarówno miejskich, jak i w przestrzeni wiejskiej, czy odległej, wyspiarskiej. Naukowcy nazywają nową wizję żywienia “policentryczną siecią żywności”. Taki model pozwoliłby, między innymi, na lokalną produkcję żywności i rezygnację z wysokoemisyjnego łańcucha dostaw (transportu). Technologia Naukowcy zauważyli, że obiecującym rozwiązaniem jest fotobioreaktor mikroalg, czyli urządzenie, wykorzystujące źródło światła do hodowli mikroorganizmów oraz szklarnie, w których można by hodować owady. Wnioski naukowców są poparte doświadczeniem i obserwacjami. Żywność produkowana w ramach konwencjonalnych systemów rolniczych wiąże się z nieprzewidywalnym ryzykiem zakażeń i zakłóceniami w środowisku i klimacie. Mięso laboratoryjne dla psów i kotów…oraz zwolenników zwierząt – Postęp technologiczny otwiera wiele możliwości dla alternatywnych systemów zaopatrzenia w żywność, które są bardziej odporne na ryzyko i mogą skutecznie dostarczać zrównoważone źródło pożywienia miliardom ludzi – powiedziała Catherine Richards, doktorantka z Uniwersytetu Cambridge. źródło: phys.org, nature.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.