Świat Jadalne opakowania na warzywa i owoce w niemieckich supermarketach 11 lutego 2020 Świat Jadalne opakowania na warzywa i owoce w niemieckich supermarketach 11 lutego 2020 Przeczytaj także Świat Pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza wystartuje w 2024 roku W 2024 roku loty rozpoczyna pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza. Flota Ecojet ma składać się z samolotów elektrycznych napędzanych przez zielony wodór. Co więcej, pasażerowie na pokładzie będą mieli do wyboru wyłącznie wegańskie posiłki. Jakie trasy obejmie linia Ecojet? Ochrona środowiska Prognozowanie pogody z wykorzystaniem sztucznej inteligencji Lipiec 2023 okazał się rekordowy, jeśli chodzi o średnią globalną temperaturę. Poza wysokimi temperaturami, doświadczyliśmy też innych ekstremalnych zjawisk pogodowych. Pożary, huragany, susze wywołały wiele zniszczeń. W przygotowaniu do zmierzenia się z żywiołem może pomóc wczesne przewidywanie pogody. Huawei Cloud udostępnia za darmo system, który przygotowuje prognozę w kilka sekund. Artykuł sponsorowany Dwa największe niemieckie supermarkety Edeka i REWE będą testować ekologiczne opakowania na warzywa i owoce. Rodzaj jadalnej powłoki pojawił się już na mandarynkach i pomarańczach. Jadalne opakowania na warzywa i owoce Wojna z plastikiem trwa, a wielkie firmy ścigają się w opracowaniu rozwiązań, które pomogą wyeliminować plastik na zawsze. Na rynku dostępna jest powłoka, która nie ma smaku i zapachu, jest jadalna. Może posłużyć do pakowania warzyw i owoców. Dwa największe niemieckie supermarkety Edeka i REWE zdecydowały, że przetestują takie rozwiązanie. Jak to wygląda? Warzywa i owoce będą pokryte specjalną powłoką, która przedłuży ich świeżość. Sama substancja powstaje ze skóry owoców, miąższu oraz nasion. Edeka wybrała metodę natryskową, która została opatentowana przez amerykański koncern Apeel Sciences. Natrysk tworzy rodzaj bezwonnej i bezsmakowej otoczki, która zatrzymuje tlen. W ten sposób Edeka opakowała już awokado, mandarynki i pomarańcze. Na „drugą skórę” czekają inne owoce. Jest jednak pewien minus – na razie w takiej „skórze” mogą być tylko te owoce, które posiadają skórę niejadalną dla człowieka. – To może skutecznie rozwiązać jeden z najważniejszych współczesnych problemów – mówi Falk Paschmann, dostawca jednego ze sklepów Edeki w Dusseldorf-Bilk. Konkurencyjna sieć supermarketów REWE również postanowiła skorzystać z najnowocześniejszych technik, które wspierają działania proekologiczne. REWE zdecydowało się na współpracę z brytyjską firmą AgriCoat NatureSeal – powłoka zbudowana jest z celulozy, wegetariańskiego oleju i cukrów naturalnych. Firma Apeel Sciences pracuje nad sposobem, dzięki któremu będzie można zrezygnować z plastikowych opakowań dla truskawek, wiśni czy innych owoców i warzyw, których nie trzeba obierać. Receptury na takie opakowania już powstały, a wnioski w tej sprawie czekają na rozpatrzenie przez Komisję Europejską. W Polsce niektóre sieci supermarketów wprowadzają na razie woreczki wielokrotnego użytku (np. Kaufland). Tymczasem statystyczny Polak zużywa rocznie ok. 160 kg opakowań plastikowych. Choć to liczba niższa niż średnia UE, to eksperci z Polskiego Instytutu Ekonomicznego obserwują spory wzrost. W naszym kraju opakowania plastikowe stanowią 40 procent wszystkich opakowań. Nadchodzą jednak nowe regulacje dotyczące recyklingu, co z pewnością wymusi zmiany w branży. Polska produkuje 6 mln opakowań rocznie, a udział tego sektora szacuje się na 3-4 proc. – to dwukrotność unijnej średniej. Źródło: k-mag.pl Fot. główna: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.