Ekoświęta Jak nie marnować jedzenia w święta? #12 12 grudnia 2020 Ekoświęta Jak nie marnować jedzenia w święta? #12 12 grudnia 2020 Przeczytaj także Eko styl życia 5 odmian grzybów, o których nie miałeś pojęcia Jesień nadchodzi wielkimi krokami i aż się prosi o wybranie się na leśny spacer połączony z grzybobraniem. Przy odrobinie szczęścia może nie tylko nazbieramy koszyk pełen prawdziwków, ale i uda nam się dostrzec niecodzienne odmiany grzybów. Przyjrzyjmy się najciekawszym okazom. Artykuł sponsorowany Eko styl życia Dyskusja o zmianach klimatu w social mediach – wyniki raportu Posty, komentarze i reakcje 330 milionów osób użytkujących media społecznościowe z całego świata wskazują, że coraz bardziej boimy się o… W wielu rodzinach co roku podczas świąt stoły uginają się pod ciężarem dań. Niestety często okazuje się, że nie jesteśmy w stanie ich zjeść. Co zrobić, by nie marnować żywności? Podpowiadamy w kolejnym odcinku naszego cyklu Ekoświęta. Spis treści Nasze grzechy głównePrawidłowe przechowywanieStosuj zasadę FIFOPonowne wykorzystaniePodziel się! Nasze grzechy główne Na początek garść smutnych statystyk. Instytut Ekonomiczny podaje, że rocznie marnujemy 247 kg żywności. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Podczas badania przeprowadzonego przez Federację Polskich Banków Żywności, która od lat działa na rzecz niemarnowania, 42% Polaków przyznało się, że zdarza im się wyrzucać żywność, a 35% zaznaczyło, że robi to kilka razy w miesiącu. Najczęstszym powodem jest zepsucie i dalej przeoczenie daty ważności, przygotowywanie zbyt dużej ilości jedzenia, za duże i nieprzemyślane zakupy. To nasze grzechy główne. Przed pójściem na zakupy nie weryfikujemy domowych zapasów, nie robimy listy, kupujemy za dużo i często na zapas, wybieramy za duże opakowania, sięgamy po produkty niskiej jakości, a później źle je przechowujemy. Kilka porad na temat robienia przedświątecznych zakupów znajdziecie w 2 części naszego cyklu Ekoświęta. https://swiatoze.pl/spokojnie-to-tylko-zakupy-2/ Prawidłowe przechowywanie Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu produkty dłużej zachowają świeżość i smak, a co najważniejsze będą bezpieczne do spożycia! Sprawdzaj oznaczenia na etykietach, często jest tam sporo przydatnych informacji. Produkty sypkie możesz umieścić w pojemnikach i szczelnie zamknąć. Zrób tak też z przyprawami, dzięki czemu dłużej będą aromatyczne. Pamiętaj, że rozmieszczenie w lodówce ma znaczenie, a niektórych warzyw i owoców po prostu nie powinniśmy w niej trzymać. Do lodówki warto schować: sałatę, rzodkiewkę czy warzywa korzeniowe, a poza nią trzymajmy: pomidory, ogórki, cytrusy, cebulę i czosnek, ziemniaki, jabłka i gruszki. LODÓWKA Górna półka – dżemy, powidła, mleko, kefiry, jogurty, gotowe potrawyŚrodkowe – nabiał, mięso, wędliny, ryby, konserwy i tłuszczeDolne szuflady – warzywa i owoceBoczne – jaja, sosy, przetwory, napoje i soki Stosuj zasadę FIFO To skrót od angielskiego first in, first out, co dosłownie oznacza – pierwsze weszło, pierwsze wyszło. Ustawiaj produkty zgodnie z ich terminem przydatności i zjadaj najpierw te, które mogą się szybciej zepsuć. Możesz też zapisać sobie daty przydatności do zjedzenia markerem na opakowaniach. Pierwszy rzut oka do lodówki i już wiesz, co najpierw zjesz. Zwróć też uwagę czy na produkcji jest napisane – należy spożyć do… czy należy spożyć przed… To dwie różne informacje. „Należy spożyć do: (data)” to termin przydatności do spożycia. Najczęściej widnieje na produktach nietrwałych, np. wędlinach, jogurtach. Nie spożywaj ich jeśli data podana na etykiecie została przekroczona. „Najlepiej spożyć przed” oznacza datę minimalnej trwałości. Spotykamy go na żywności suchej czy konserwach Po upływie terminu produkty te zaczynają tracić swoją jakość i smak. Ponowne wykorzystanie Święta, święta i po świętach, a Ty zostałeś z lodówką pełną niezjedzonych posiłków. Przede wszystkim – nie wyrzucaj! Na początek zrób dokładny przegląd i sprawdź, które dania czy produkty możesz zamrozić, np. ryby (poza śledziem czy rybami panierowanymi i w galarecie), zupy, chleb. Daj szansę produktom, które nie są już pierwszej świeżości! Z przejrzałych bananów upiecz chlebek bananowy, z czerstwego chleba – chrupiące grzanki, z ugotowanych ziemniaków – pyzy lub kopytka, a wędlinę wykorzystaj do domowej pizzy. Resztki jedzenia sprawdzą się jako składniki różnego rodzaju zapiekanek, farszów, sosów czy pasztetów. Włącz kreatywność i zachęć do wspólnych kulinarnych eksperymentów całą rodzinę. Może wspólnie wymyślicie genialny przepis na danie z resztek. Koniecznie się z nami podzielcie. 8 sposobów na przedłużenie świeżości owoców i warzyw. Nie wyrzucaj, jedz! Podziel się! A skoro już przy dzieleniu się jesteśmy. Pamiętaj o tym, że nie wszystkie świąteczne stoły uginają się od jedzenia. Może wśród sąsiadów masz osobę biedniejszą, starszą lub samotną, z którą warto podzielić się świątecznym ciastem lub sałatką wielowarzywną. Sprawdź też działające w okolicy schroniska dla bezdomnych, zadzwoń do punktów Caritas czy PCK. W coraz większej ilości polskich miast i miasteczek powstają jadłodzielnie. Często jest to po prostu ogólnodostępna lodówka, do której możesz przynieść niezjedzone, świeże potrawy. Jeśli sam nie możesz dostarczyć jedzenia zainteresuj się akcją Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi. W 2019 roku w 55 polskich miastach wolontariusze odebrali jedzenie, które zostało po świętach i zawieźli do lokalnych jadłodajni. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.