Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Zatrucie grzybami. Objawy i leczenie

grzyby

Zatrucie grzybami. Objawy i leczenie

Sezon na grzyby w pełni. Kilka deszczowych dni sprawdziło, że w lasach pojawiły się smakowite podgrzybki, borowiki, rydze czy kurki. W czasie grzybobrania pamiętajmy o bezpieczeństwie! Nie zbierajmy okazów, których nie jesteśmy pewni! Jak postępować, gdy jednak zjemy grzyba trującego? Po czym rozpoznać zatrucie?

Zatrucie grzybamiobjawy

Trzeba bardzo uważać, bo zatrucie grzybami w 60% przypadkach kończy się śmiercią. Nawet łagodne reakcje gastryczne po zjedzeniu grzybów powinny nas zaniepokoić i skłonić do poszukiwania pomocy lekarskiej. Może to bowiem oznaczać, że zjedliśmy trujący okaz. Do symptomów żołądkowo-jelitowych występujących we wszystkich przypadkach zatruć grzybami zaliczamy:

  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • nudności,
  • wymioty.

Objawy te mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu i dużego osłabienia, nie będą jednak bezpośrednim zagrożeniem życia.

Oprócz tych symptomów mogą pojawić się również dużo poważniejsze reakcje, które niekoniecznie kojarzymy z zatruciem pokarmowym. Niektóre rodzaje trujących grzybów, zwłaszcza te, które zawierają szczególny rodzaj białka zwany cytotoksycznym cyklicznym polipeptydem, mogą spowodować ciężkie uszkodzenia narządów wewnętrznych (przede wszystkim piorunującą niewydolność wątroby) i doprowadzić do zgonu.

Inne objawy zatrucia grzybami silnie trującymi to:

  • wzmożona potliwość i uczucie gorąca,
  • bóle głowy i halucynacje,
  • omdlenia i utrata świadomości,
  • tymczasowa ślepota i zaburzenia wzroku,
  • obfita, wielogodzinna biegunka.
Muchomor sromotnikowy, zwany też zielonawym, fot. Jerzy Opioła – Praca własna, CC BY-SA 4.0

W Polsce okazem, który wywołuje najpoważniejsze reakcje jest muchomor sromotnikowy. Zbieracze często mylą go z czubajką kanią.

Zatrucie grzybami jadalnymi

Okazuje się, że nie tylko borowiki szatańskie czy krowiaki podwinięte mogą sprawić, że poczujemy się gorzej. Częściej niż sobie wyobrażamy dochodzi bowiem do zatrucia…grzybami jadalnymi! 

Borowik szatański, fot. LukeEmski – Praca własna, CC BY-SA 3.0

Zatrucie grzybami, a torby plastikowe

Jedną z głównych przyczyn jest nieodpowiednie przechowywanie grzybów.  Zbieranie ich do plastikowych toreb jest nie tylko mało ekologiczne, ale również bardzo niezdrowe. Brak dostępu powietrza może spowodować ścinanie się białka, co spowoduje ich zaparzenie, a w konsekwencji wytworzenie się szkodliwych toksyn.

Krowiak podwinięty, fot. Selso – Praca własna, CC BY-SA 3.0

Alkohol + grzyby = kłopoty

Unikajmy również zbierania starych grzybów (rozróżnimy je po ciemniejszym kolorze). W każdym grzybie zawarta jest substancja zwana choliną. Pod wpływem rozwijających się bakterii zmienia się ona w silnie trującą toksynę.

Połączeniem, którego zdecydowanie należy unikać są dania z grzybami i alkohol. Może dojść do szkodliwej reakcji, która często kończy się nawet śmiercią. Gatunki, których zdecydowanie nie powinno się popijać alkoholem to czernidłak pospolity i borowik ponury. Aby mieć pewność, że nie dojdzie do stanu chorobowego po spożyciu tych grzybów należy odczekać z trunkami ok. 40 godzin.

Czernidłak pospolity, fot. Jerzy Opioła – Praca własna, CC BY-SA 3.0

Zatrucie grzybami – ważna szybka reakcja

Jeśli podejrzewamy u siebie zatrucie grzybami, koniecznie zgłośmy się do najbliższej placówki medycznej! Jeśli jesteśmy w stanie, sami możemy spróbować wywołać u siebie wymioty. Pamiętajmy jednak, aby nie robić tego na leżąco – unikniemy wtedy zakrztuszenia. Na wizytę do lekarza zabierzmy ze sobą resztkę grzybów, które zjedliśmy.

Na koniec złota rada dla wszystkich koneserów grzybobrania – zanim wybierzecie się do lasu, zaopatrzcie się w dobry atlas grzybów. Uważajcie na siebie!

Źródło: czytelniamedyczna.pl, poradnikzdrowie.pl

Zdj. główne: Canva

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.