Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Kompostownik – modny trend czy ekologiczna konieczność?

kompostownik

Kompostownik – modny trend czy ekologiczna konieczność?

W krajach Unii Europejskiej kompostowanie stało się popularną praktyką. Również w polskich ogrodach coraz częściej zauważyć można drewniane kompostowniki. Jakie są ich zalety? Jak zbudować kompostownik? Czy można do niego wrzucić wszystko?

Prosto i naturalnie – korzyści płynące z kompostu

  • Kompost może być z powodzeniem używany jako nawóz w ogrodzie. Ze względu na ukształtowane połączenia próchniczne jest lepiej przyswajalny przez rośliny niż nawozy sztuczne.
  • Składniki odżywcze zawarte w kompoście spulchniają glebę, wzbogacają ją w tlen, poprawiają jej strukturę i właściwości wodno- powietrzne. 
  • Kompost jest doskonałym sposobem na zagospodarowanie odpadków ogrodowych i kuchennych, które stanowią ponad 40% śmieci produkowanych przez przeciętne gospodarstwo domowe.

Wystarczą drewniane deski

Kompostownik można zbudować własnoręcznie. Cztery drewniane paliki wystarczy wbić w czterech rogach, przymocować do nich siatkę i czarną folię lub obłożyć deskami. Dobrym pomysłem będzie także wykorzystanie nieużywanej drewnianej skrzyni. W sklepach dostępne są termokompostowniki plastikowe posiadające specjalne otwory w ściankach, przez które do materii organicznej dochodzi powietrze. Niektóre polskie gminy oferują darmowe pojemniki. 

Co warto kompostować?

Kompostować można skoszoną trawę, chwasty pozbawione nasion, opadłe liście, rozdrobnione gałęzie, popiół z kominka i grilla, obierki warzyw i owoców, muł i glon z oczka wodnego, podartą tekturę oraz papier. Do odpadów warto dodać także fusy z kawy i herbaty, które przywabiają dżdżownice. Zwierzęta te ryją korytarze w pryzmie kompostowej, poprawiając jej napowietrzenie. 

Tego należy unikać

W naszym kompostowniku nie powinny znaleźć się nadgniłe i uszkodzone przez choroby lub szkodniki części roślinne, zwłaszcza te posiadające plamy, przebarwienia i narośle. Do zbiornika nie należy wrzucać również słonych i tłustych resztek kuchennych, a także skórek cytrusów przesiąkniętych chemicznymi środkami konserwującymi. Wspomniane substancje spowalniają rozkład materii. 

Źródło: naszesmieci.mos.gov.pl

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.