Ekologia Kompostownik – modny trend czy ekologiczna konieczność? 21 sierpnia 2020 Ekologia Kompostownik – modny trend czy ekologiczna konieczność? 21 sierpnia 2020 Przeczytaj także Ekologia nowy nius o wszystkim ale taki trochę dłuższy dla testa dadadADA Artykuł sponsorowany Ekologia Czym jest budynek zeroemisyjny? Charakterystyka i przykłady Zeroemisyjny budynek cechuje się zerowym zużyciem energii netto. Oznacza to, że całkowita ilość zużywanej przez niego energii w skali roku równa się ilości energii odnawialnej wytworzonej w danym miejscu. Jakie rozwiązania stosowane są w zeroemisyjnych budynkach? Artykuł sponsorowany W krajach Unii Europejskiej kompostowanie stało się popularną praktyką. Również w polskich ogrodach coraz częściej zauważyć można drewniane kompostowniki. Jakie są ich zalety? Jak zbudować kompostownik? Czy można do niego wrzucić wszystko? Spis treści Prosto i naturalnie – korzyści płynące z kompostuWystarczą drewniane deskiCo warto kompostować?Tego należy unikać Prosto i naturalnie – korzyści płynące z kompostu Kompost może być z powodzeniem używany jako nawóz w ogrodzie. Ze względu na ukształtowane połączenia próchniczne jest lepiej przyswajalny przez rośliny niż nawozy sztuczne.Składniki odżywcze zawarte w kompoście spulchniają glebę, wzbogacają ją w tlen, poprawiają jej strukturę i właściwości wodno- powietrzne. Kompost jest doskonałym sposobem na zagospodarowanie odpadków ogrodowych i kuchennych, które stanowią ponad 40% śmieci produkowanych przez przeciętne gospodarstwo domowe. Wystarczą drewniane deski Kompostownik można zbudować własnoręcznie. Cztery drewniane paliki wystarczy wbić w czterech rogach, przymocować do nich siatkę i czarną folię lub obłożyć deskami. Dobrym pomysłem będzie także wykorzystanie nieużywanej drewnianej skrzyni. W sklepach dostępne są termokompostowniki plastikowe posiadające specjalne otwory w ściankach, przez które do materii organicznej dochodzi powietrze. Niektóre polskie gminy oferują darmowe pojemniki. Co warto kompostować? Kompostować można skoszoną trawę, chwasty pozbawione nasion, opadłe liście, rozdrobnione gałęzie, popiół z kominka i grilla, obierki warzyw i owoców, muł i glon z oczka wodnego, podartą tekturę oraz papier. Do odpadów warto dodać także fusy z kawy i herbaty, które przywabiają dżdżownice. Zwierzęta te ryją korytarze w pryzmie kompostowej, poprawiając jej napowietrzenie. Tego należy unikać W naszym kompostowniku nie powinny znaleźć się nadgniłe i uszkodzone przez choroby lub szkodniki części roślinne, zwłaszcza te posiadające plamy, przebarwienia i narośle. Do zbiornika nie należy wrzucać również słonych i tłustych resztek kuchennych, a także skórek cytrusów przesiąkniętych chemicznymi środkami konserwującymi. Wspomniane substancje spowalniają rozkład materii. Źródło: naszesmieci.mos.gov.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.