Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Koniec czarnej herbaty przez zmiany klimatu? Przerażające prognozy naukowców

Koniec czarnej herbaty przez zmiany klimatu? Przerażające prognozy naukowców

Na świecie produkuje się obecnie około 5,5 miliona ton liści herbaty. Jednym z miejsc słynących z plantacji tej rośliny jest indyjski region Assam, szczególnie wrażliwy na zmiany klimatu. 

Assam traci swój smak

Ponad 70% produkcji odbywa się w czterech krajach: Chinach, Kenii, Sri Lance oraz Indiach. Ten ostatni słynie ze szczególnej odmiany czarnej herbaty, znanej na całym świecie. Assam to gatunek wyjątkowy, ponieważ zbierano go dwa razy w ciągu roku. Drugi zbiór (tzw. second flush) jest uważany za jedną z najlepszych odmian, ze względu na bogate walory smakowe. 

Ostatnio pogoda w regionie Assam jest coraz bardziej nieprzewidywalna, a opady występują coraz rzadziej. To sprawiło, że herbata straciła swój dotychczasowy smak. W niektórych przypadkach odpowiedniego momentu na drugi zbiór nie dało się nawet zauważyć.

Sezon w 2021 był do tej pory trudnym okresem dla przemysłu herbacianego w Assam ze względu na wysoki deficyt opadów zarówno pod względem ilości, jak i liczby deszczowych dni. Średnia maksymalna temperatura była również stosunkowo wyższa. Zbiory herbaty w całym Assam zostały poważnie naruszone z powodu panujących warunków wilgoci, które zahamowały wzrost, doprowadziły do więdnięcia, defoliacji (opadania liści prz. red.) i obumierania gałęzi w różnym stopniu, co doprowadziło nawet do tymczasowego zatrzymania zbiorów na niektórych plantacjach herbatyczytamy w specjalnym raporcie Tocklai Tea Research Institute.

Zmiany klimatu zagrożeniem dla plantacji herbaty 

Herbata rośnie przede wszystkim w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, który zapewnia jej odpowiednie warunki – wysoką temperaturę i wilgoć. 

Chociaż wydawać by się mogło, że ocieplenie klimatu i związany z nim wzrost temperatury może pomóc plonom, jest zupełnie odwrotnie. 

Spadek plonów herbaty spowodowany wzrostem średniej temperatury w Afryce Wschodniej szacowany jest na 40%. Badania wykazują, że w drugiej połowie obecnego wieku w wielu regionach Afryki nie będzie już terenów, na których uprawa herbaty będzie możliwa, w Mali zaniknie ona zupełnie, w Ugandzie powierzchnia terenów odpowiednich do uprawy zmniejszy się o 50–75%, a w Kenii zmniejszy się co najmniej o 22,5% do 2070 roku wytłumaczono w raporcie Koalicji Klimatycznej z 2020 roku. 

Badania przeprowadzone w Indiach wskazują, że po osiągnięciu temperatury granicznej, uprawy wydają mniejsze plony. W przypadku odmiany Assam, jeśli temperatura wzrasta ponad 28°C, każdy dodatkowy wzrost średniej miesięcznej temperatury o 1°C powoduje spadek plonu o 3,8%. 

Czy jest szansa, że kiedyś zabraknie nam mocnej assam czy delikatnej senchy? Nawet jeśli, to nie jedyny problem. Herbacie zagraża nie tylko zmiana klimatu, ale również plastik. 

Źródła: DownToEarth, Nature, Wpływ zmiany klimatu na bezpieczeczeństwo żywnościowe Polski (2020)

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.