Doświadczenia Korzystasz z piecyka lub kuchenki gazowej? Wprowadzasz do atmosfery metan nie tylko ze spalania 28 stycznia 2022 Doświadczenia Korzystasz z piecyka lub kuchenki gazowej? Wprowadzasz do atmosfery metan nie tylko ze spalania 28 stycznia 2022 Przeczytaj także Doświadczenia Używa technologii do rozwiązywania globalnych problemów. Dziecko Roku magazynu TIME ma teraz 17 lat i inspiruje innych W 2020 roku uzyskała tytuł dziecka roku przyznawany przez legendarny dziennik TIME. Tytuł Kid of the Year został przyznany pierwszy raz w historii. Gitanjali Rao miała wtedy 15 lat. Czym zachwyciła świat? Doświadczenia Jak przetrwać na Księżycu na jego zasobach? Czy gleba na Księżycu może zostać wykorzystana jako paliwo, a światło księżycowe umożliwi przetrwanie na satelicie Ziemi? Chiński zespół badawczy twierdzi, że odkrycia otwierają perspektywę dla podróży na Księżyc i życia na nim. Gaz wykorzystywany jest w kuchenkach, do gotowania posiłków, ale też ogrzewania naszych domów. Ale urządzenia na gaz ziemny znacznie przyczyniają się do podgrzewania temperatury planety i powstawania chorób układu oddechowego. Nie chodzi tylko o emisje ze spalania gazu. Niedostrzegalne źródło emisji Użytkowanie gazu ziemnego w ciepłownictwie i do gotowania wiąże się z emisją gazów cieplarnianych na dwa sposoby. Po pierwsze dwutlenek węgla jest generowany poprzez spalanie gazu. W tym procesie do atmosfery uwalnia się metan. Jednak, jak się okazało, drugim dotychczas niedostrzeganym źródłem emisji jest też metan wydostający się z nieszczelnych instalacji lub powstający w procesie niepełnego spalania. Z badań przeprowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Stanford w Dolinie Krzemowej wynika, że w samych domach Amerykanów metan “uciekający” z pieców gazowych jest odpowiedzialny za emisję CO2 porównywalną do tej z ruchu pół miliona aut. – To zaskakujące, ale istnieje niewiele pomiarów tego, ile gazu ziemnego przedostaje się do powietrza z domów i budynków z powodu nieszczelności i niepełnego spalania – komentował główny autor badania, Eric Lebel. Skala emisji przy włączonym i wyłączonym gazie, fot. pubs.acs.org Stężenie metanu wzrosło ponad dwa razy szybciej niż stężenie CO2 Co więcej, naukowiec twierdzi, że to część emisji, której nie mogliśmy zidentyfikować, a jest odpowiedzialna za ⅓ emisji pochodzącej z użytkowania gazowych pieców i kuchenek. Wycieki metanu z rurociągów były już badane, ale stosunkowo mało uwagi poświęca się urządzeniom domowym spalającym gaz ziemny. Naukowcy ze Stanford zmierzyli poziom metanu i tlenków w 50 domach w Kalifornii. Także w momencie gdy kuchenki były wyłączone. Badacze nie znaleźli dowodów na związek pomiędzy wiekiem lub ceną kuchenki a jego emisją. Najbardziej zaskakujące jest to, że ponad trzy czwarte emisji metanu miało miejsce, gdy piece były wyłączone. Ekonomiczne usuwanie metanu z atmosfery? Bohaterką najzwyklejsza glina Narastający problem i choroby Chociaż dwutlenek węgla występuje w atmosferze w większej ilości niż metan to właśnie ten drugi związek przyczynia się do ogrzewania planety nawet o 86 razy bardziej niż CO2. Emisja metanu zwiększa stężenie ozonu troposferycznego, który bezpośrednio powoduje ok. milion przedwczesnych zgonów rocznie na całym świecie. Stężenie metanu przyczynia się do poważnych chorób układu oddechowego. Gotowanie na gazie naraża ludzi na emisje takich związków, jak formaldehyd, tlenek węgla i tlenki azotu. Najbardziej narażeni na zatrucie tymi związkami są ci, którzy nie włączają okapu podczas gotowania, nie wietrzą przestrzeni i nie posiadają sprawnego systemu wentylacji. Biometan w Europie: popyt wzrósł o 1000% źródło: technologynetworks.com, pubs.acs.org Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.