Prawa zwierząt Mięso? Tak, ale z laboratorium. Największe firmy już w nie zainwestowały 15 lipca 2021 Prawa zwierząt Mięso? Tak, ale z laboratorium. Największe firmy już w nie zainwestowały 15 lipca 2021 Przeczytaj także Edukacja Ludzie są największymi drapieżnikami na świecie Kto jest większym drapieżnikiem od lwa, niedźwiedzia i rekina? Odpowiedź jest prosta. Według ostatnich badań ludzie zabijają najwięcej dzikich zwierząt na świecie. W sumie odpowiadamy za śmierć ⅓ gatunków. Prawa zwierząt Pies kontra upał. Jak zadbać o psa w gorące dni? Psy źle znoszą upały. Fale gorąca mogą nie tylko negatywnie wpływać na ich apetyt i samopoczucie, ale nawet doprowadzić do przegrzania psiego organizmu. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w trakcie lata. Jak pomóc psu przetrwać upalne dni? Które rasy najgorzej znoszą upały? Jak rozpoznać udar cieplny u psa? Czego absolutnie nie wolno robić? Sprawdź, co musisz wiedzieć. Gigantyczne firmy z sektora produkcji żywności oraz napojów (m.in. PepsiCo, Nestlé) zainwestowały w branżę mięsa hodowanego w laboratorium bez udziału i cierpienia zwierząt. Spis treści Bez krwiNestlé i Future MeatCo planują giganci?Trend roślinny Bez krwi Czyste i hodowane mięso to określenia, jakich używa się w rewolucyjnym rozwiązaniu, które, jak sądzą liczni eksperci, ma szansę uratować świat przed degradacją ekosystemów i katastrofą klimatyczną, a miliardy zwierząt rocznie przed cierpieniem i śmiercią w rzeźni. – Poprosiłam moją siostrzenicę, która studiuje w Berkeley, aby odbyła staż w jednej z tych [red. firm zajmujących się hodowlą laboratoryjnego mięsa], przedsiębiorstw, tak, aby w przyszłości, gdy świat się już zmieni i zwierzęta nie będą już zabijane na mięso, mogła spojrzeć wstecz i poczuć satysfakcję, że stanowiła maleńką część tego procesu – mówiła w 2015 roku Maneka Gandhi, członkini indyjskiej rady ministrów. Teraz, po 6 latach produkty z mięsem, ale laboratoryjnym i połączone z białkiem roślinnym zdobyły sławę na całym świecie, a ogromne firmy już inwestują w tę przyszłościową branżę. Historia mięsa wyhodowanego w laboratorium – rewolucja trwa Nestlé i Future Meat Gigant spożywczy Nestlé podjął współpracę z izraelskim startupem Future Meat, który już teraz posiada koncesję na sprzedaż mięsa laboratoryjnego. Startup opracowuje mięso z hodowli komórkowej. Nestlé ma najprawdopodobniej pracować nad produktami, które w składzie mają czyste mięso oraz składniki roślinne. Czy Nestlé widzi w tym sektorze szansę na biznes? Z pewnością tak, a dodatkowo może zjednać sobie tym zwrotem grono zwolenników, którzy myślą o dobrostanie zwierząt i klimacie. Poznaj historię praw zwierząt. Co planują giganci? Amerykańska firma Cargill inwestuje w firmę Puris, produkującą białko z grochu oraz w Memphis Meats i Aleph Farms, które pracują nad mięsami z hodowli komórkowej. Nestlé już teraz oferuje gamę produktów roślinnych na bazie roślinnych białek i inwestuje w mięso wyhodowane z komórki. Mięso laboratoryjne dla psów i kotów…oraz zwolenników zwierząt PepsiCo współpracuje z roślinnym Beyond Meat. Joint venture PLANeT Partnership chce produkować przekąski i napoje na bazie białek roślinnych. ADM inwestuje w czyste mięso laboratoryjne, a gigant Unilever chce zarobić miliard dolarów w ciągu 7 lat wyłącznie na produktach wegańskich. Firma zainwestowała też w Vegetarian Butcher, producenta mięsa z roślin. Trend roślinny Zdaniem analityków zainteresowanie czystym mięsem będzie wzrastać. Międzynarodowa firma consultingowa Kearney przewiduje, że do 2040 alternatywy dla białek pochodzenia zwierzęcego, czyli produkty roślinne oraz komórki wyhodowane w laboratorium, będą stanowiły ok. 1/3 światowego rynku białka. Trend roślinny jest widoczny na całym świecie. W Polsce wiele firm znanych z produkcji produktów odzwierzęcych zwróciło się w kierunku roślinnych alternatyw. – […] Przez bardzo długi czas produkcja mięsa ze zwierząt była gwarancją zysków i rozwoju, obecnie jest to ryzykowna strategia, która nie będzie się długofalowo opłacać. Mamy nadzieję na to, że coraz więcej polskich firm również będzie rozwijało swoją roślinną produkcję – OSM Łowicz, Olewnik, Sokołów, Tarczyński i Bakoma już dają dobry przykład – komentuje Dobrosława Gogłoza, Head of Strategy w agencji All Hands. źródło: mat. prasowe Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.