Ekoświęta Miód na serce, czyli Światowy Dzień Pszczoły 20 maja 2021 Ekoświęta Miód na serce, czyli Światowy Dzień Pszczoły 20 maja 2021 Przeczytaj także Ekologia Federacja Banków Żywności: niemarnowanie jedzenia zaczyna się w naszych głowach [WYWIAD] Przeczytaj ten wywiad zanim wyrzucisz świąteczne jedzenie. Skala marnowania żywności w Polsce jest przerażająca, a według badań PROM za 60% jedzenia, które ląduje na śmietniku odpowiadają konsumenci. Tymczasem aż 1,6 mln Polaków i Polek żyje w ubóstwie. Norbert Konarzewski, Dyrektor Biura Federacji Banków Żywności apeluje o rozważne przygotowania świątecznego stołu i radzi, co zrobić z niezjedzonymi potrawami. Ekologia Jak zrobić pisanki? Wykorzystaj kolory z natury Malowane farbami, oklejane plastikowymi nalepkami lub koloryzowane chemicznymi farbami. Pisanki, symbol Wielkanocy, nie muszą być pracochłonne ani nudne, jeśli użyjemy naturalnych składników do ich zabarwienia. Dziś Światowy Dzień Pszczoły. Święto tych niezwykłych owadów zostało uchwalone przez ONZ i obchodzimy je 20 maja. Choć o pszczołach wiemy już bardzo dużo, to wciąż warto przypominać, dlaczego są dla nas tak ważne. Oto kilka powodów, dla których pszczoły są dla nas bardzo ważne. Spis treści JedzenieGospodarkaZdrowieNaprawdę duża rodzina Jedzenie Z badań ONZ wynika, że istnieje ok. stu gatunków roślin uprawnych, z których wytwarza się aż 90 proc. zjadanej przez nas żywności. Z tego aż 71 gatunków istnieje, dzięki zapylającym je pszczołom. Co trzecia łyżka jedzenia, które spożywamy, zależy od procesu zapylania. Ponadto, jeśli rośliny znikną, ceny żywności dramatycznie poszybują w górę. Gospodarka Europejska Agencja Środowiska (EEA) szacuje zyski, jakie przynosi praca pszczół. W jednym z dokumentów mowa o 190 mld dol. rocznie. W samej tylko Europie aż 84 proc. roślin jest zapylanych przez pasiaste owady, co w skali rocznej daje niemal 16 mld euro dochodu. Popiersie Nefretiti wyrzeźbione przez pszczoły Zdrowie Do rozlicznych zalet tych małych owadów trzeba dodać także wytwarzanie prozdrowotne produktów. Po pierwsze, propolis. Od wieków znane jest jego bakteriobójcze działanie. Wspomaga organizm przy przeziębieniu, paradontozie i chorobach układu pokarmowego. Przyspiesza też proces gojenia się ran i oparzeń. Inne pszczele produkty, kwiatowy pyłek i pierzga, pomagają leczyć choroby układu pokarmowego, prostaty czy układu krwiotwórczego. Naprawdę duża rodzina Niedawno, na łamach pisma „Current Biology”, naukowcy opublikowali pierwszą mapę występowania tysięcy gatunków pszczół na całej Ziemi. Dzięki ich badaniom mogliśmy się dowiedzieć, że owady te preferują klimat suchy i umiarkowany, a nie zwrotnikowy. Niestety, z roku na rok pszczół ubywa. Winne są temu trujące pestycydy, którymi opryskuje się rośliny. Najgroźniejsze są substancje z grupy neonikotynoidów, którym zaprawia się nasiona warzyw, np. buraków lub kukurydzy. Przez nie pszczoły zmieniają swoje zachowania. Mają kłopoty z koncentracją, z odżywianiem, zapominają drogi do ula lub nie mogą znaleźć pokarmu. Pszczoły od teraz są oficjalnie uznane za najważniejsze istoty na Ziemi Dlatego dziś, po raz kolejny, głośno przypominamy o tym, jak wiele zawdzięczamy naszym brzęczącym przyjaciołom. Zadbajmy o miejsca wokół nas. Siejmy łąki kwietne, nie kośmy traw zbyt często, sadźmy kwiaty i drzewa, unikajmy chemii i pozwólmy pszczołom “robić robotę”.Źródło: naukawpolsce.pap.pl, bee.pl, greenpeace.org Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.