Eko styl życia Nestlé wprowadza nową przekąskę. Zamiast cukru używa odpadów owocowych 21 marca 2021 Eko styl życia Nestlé wprowadza nową przekąskę. Zamiast cukru używa odpadów owocowych 21 marca 2021 Przeczytaj także Eko styl życia 5 odmian grzybów, o których nie miałeś pojęcia Jesień nadchodzi wielkimi krokami i aż się prosi o wybranie się na leśny spacer połączony z grzybobraniem. Przy odrobinie szczęścia może nie tylko nazbieramy koszyk pełen prawdziwków, ale i uda nam się dostrzec niecodzienne odmiany grzybów. Przyjrzyjmy się najciekawszym okazom. Artykuł sponsorowany Eko styl życia Dyskusja o zmianach klimatu w social mediach – wyniki raportu Posty, komentarze i reakcje 330 milionów osób użytkujących media społecznościowe z całego świata wskazują, że coraz bardziej boimy się o… Nestlé planuje wprowadzić na rynek nowy baton o nazwie Incoa. Jednak zamiast cukru, firma wykorzysta miazgę z owoców kakaowca. Do tej pory uchodziła ona za produkt uboczny produkcji kakao. Miazga z kakao zamiast cukru Nestlé pozyskuje surowiec z plantacji kakao w Brazylii. Zamierza również nawiązać współpracę z rolnikami w Afryce Zachodniej. Alexander von Maillot, dyrektor ds. cukiernictwa w Nestlé, zapewnia, że miazgę kakaową można również wykorzystać jako słodzik przy pieczeniu ciast. – Sprzedaż samych ziaren kakao nie wyciągnie nas z biedy – powiedział Lamine Keita, rolnik z Wybrzeża Kości Słoniowej. – Bylibyśmy bardzo wdzięczni, gdybyśmy mogli sprzedawać również miąższ, który teraz nadaje się tylko do wyrzucenia. Baton Incoa najpierw trafi do supermarketów we Francji i Holandii. Wkrótce znajdziemy go również na pozostałych rynkach europejskich. Słodki smak gorzkich łez. Jak produkcja czekolady wpływa na środowisko? Less waste i sprawiedliwy handel Działania Nestlé wpisują się w idee less waste i założenia sprawiedliwego handlu. Zmniejszają również marnotrawstwo żywności. Do tej pory rolnicy sprzedawali tylko ziarna kakaowca. Obecnie mogą sprzedać także miazgę, tym samym zwiększając swoje dochody o 20-40%. – To wielkie wydarzenie dla naszej firmy, a także dla każdego klienta, który dba o zdrowie i środowisko – powiedział w rozmowie z Reutersem Alexander von Maillot. Wzrasta zainteresowanie upcyklingiem Nestlé nie jest pierwszą marką, która wykorzystuje miazgę kakaowca. Na taki krok zdecydowały się już m.in. Lindt & Spruengli, Ritter Sport i Felchlin. Nietypowy dodatek znalazł się już w makaronikach i truflach. Zero waste dla początkujących #1: Zero waste – co to takiego? Jak widać, upcykling zyskuje popularność również w branży spożywczej. Stowarzyszenie Upcycled Food podkreśla, że wykorzystanie miazgi kakaowej na szeroką skalę może zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o 20 mln ton rocznie. Organizacja definiuje upcykling spożywczy jako ponowne wykorzystanie żywności, którą wcześniej traktowano jako odpad. Źródło: Reuters Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.