Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Nowy Jork wprowadził zakaz wykorzystywania styropianowych kubeczków

Nowy Jork wprowadził zakaz wykorzystywania styropianowych kubeczków

W Nowym Jorku nie uświadczymy już jednorazowych styropianowych kubeczków na napoje czy też innych pojemników na jedzenie wykonanych z tego materiału. Zakaz wszedł w życie z początkiem bieżącego roku i jest wynikiem pięciu lat starań antyplastikowych lobbystów, którzy przekonali władze miasta do kontynuowania swojej ekologicznej polityki pomimo sprzeciwu branży produkcji tworzyw sztucznych.

W 2013 roku rada miasta wprowadziła rozporządzenie zakazujące restauracjom, sklepom i innym punktom gastronomicznym posiadania, oferowania czy sprzedawania opakowań na jedzenie i napoje wykonanych z polistyrenu. Dotyczy to również takich elementów, jak popularne chrupki z polistyrenu wykorzystywane do wypełniania paczek.

Zakaz dotyczący polistyrenowych wypełniaczy paczek został wprowadzony z uwagi na fakt, że materiały te są trudne w recyklingu, zrównoważonym przetwarzaniu i utylizacji zarówno dla samych konsumentów, jak i zakładów przetwarzania odpadów.

Jakkolwiek zarządzenie weszło w życie z początkiem roku, to objęte nim miejsca mają sześć miesięcy na dostosowanie się do niego, zanim Departament Sanitarny zacznie sprawdzać, jak wygląda sytuacja, i nakładać ewentualne kary. Po 30 czerwca br. za pierwsze złamanie grozi kara w wysokości 250 dolarów. Kolejne mogą być wyższe, jeśli sytuacja będzie się powtarzać.

Wiele restauracji w Nowym Jorku porzuciło już polistyrenowe opakowania, by dostosować się do wchodzącego w życie zakazu. Niektóre z nich wybrały aluminiowe pojemniki, a inne kompostowalny papier czy inne, ale łatwiejsze w recyklingu, tworzywa sztuczne.

Od czasu pojawienia się na rynku w latach 70. XX wieku pojemniki na żywność i napoje ze spienionego polistyrenu stanowią problem ekologiczny między innymi ze względu na ich kruchość, ponieważ łatwo się rozdzielają na drobne kawałki i zaśmiecają ulice, parki czy plaże. Co gorsza, piana jest spłukiwana do kanalizacji burzowej i dostaje się do lokalnych dróg wodnych, gdzie ryby i ptaki mylą kawałki pianki z żywnością. A jeśli pojemniki trafią na wysypisko, mogą przeleżeć tam nawet ponad sto lat.

Cena ekologicznych opakowań jest porównywalna do tych z polistyrenu, jednakże władze zapewniły awaryjne wyjście dla restauracji, dla których miałoby to być zbyt dużym obciążeniem. Miejsca o przychodzie brutto poniżej pół miliona dolarów rocznie niebędące w stanie znaleźć zamienników o porównywalnej cenie mogą zostać zwolnione z tego obowiązku przez władze miasta.

Metalowe słomki czy słomki z bambusa? Jakie słomki wielokrotnego użytku wybrać?

Obrazek: Felixgeronimo

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.