Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Ozdób świąteczne wypieki naturalnymi barwnikami #19

ekoświęta

Ozdób świąteczne wypieki naturalnymi barwnikami #19

Świąteczne pierniki zawsze dobrze smakują. Dodatkowo ich dekorowanie sprawia mnóstwo frajdy, a także stanowi doskonałą okazję do eksperymentowania i rozwoju kreatywności. A może by tak spróbować stworzyć własne, naturalne barwniki do ciastek? Ze składników, które masz w kuchni, lub możesz kupić w każdym sklepie?

Wybierz kolor

Spójrz do szafki, lub lodówki, i zastanów się, który z produktów odpowiada kolorowi, jaki chciałbyś zobaczyć na swoich ciasteczkach. Przedstawiamy nasze propozycje:

Różowy: truskawki, maliny

Czerwony: burak, pomidorki, czerwona papryka

Pomarańczowy: marchew, pomarańczowa papryka, batat

Żółty: żółta papryka, kurkuma

Zielony: matcha, szpinak

Niebieski: czerwona kapusta + soda oczyszczona

Fioletowy: jagody

Brązowy: kawa, kakao, herbata

Jedną z rzeczy, które mają naturalne barwniki żywności – a których nie mają sztuczne – jest smak. Ponieważ kolor pochodzi od prawdziwych składników, niewielka ilość smaku pozostanie w końcowej polewie. Im więcej koloru dodasz do lukru, tym bardziej będzie smakował jak ten składnik. Może to nie mieć większego znaczenia w przypadku składników takich jak owoce, matcha, kawa lub kakao, które są powszechnie używane do pieczenia.

Stwórz bazę

Istnieją dwa sposoby tworzenia barwników do żywności: na bazie proszku lub płynu. 

Proszki to najłatwiejszy sposób na tworzenie barwników do żywności, ponieważ łatwo się rozpuszczają. Możesz kupić wiele owoców i warzyw w postaci sproszkowanej, lub możesz zrobić własne, kupując liofilizowane owoce i warzywa, a następnie rozdrabniając je na proszek w robocie kuchennym lub młynku do przypraw. Niektóre składniki, takie jak kakao, kawa, czy przyprawy, występują naturalnie w postaci sproszkowanej. 

Płyny to czyste soki lub przeciery. Wystarczy wycisnąć sok z owocu, lub użyć sokowirówki. 

Dodaj bazę do lukru

Po przygotowaniu barwników do ciasteczek, wystarczy dodać je do lukru. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych barwników, najlepiej dodawać je w małych ilościach stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru. 

Jak zrobić lukier?

Do cukru pudru wystarczy dodawać stopniowo wody lub soku z cytryny. Jednocześnie za pomocą łyżki należy ucierać lukier, aby uzyskać gładką, jednolitą masę. 

Jak w tym roku udekorujesz świąteczne wypieki?

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.