Ekologia Pierwsza taka firma w Polsce. Wertykalna i hydroponiczna uprawa żywności zasilana fotowoltaiką i pompami ciepła 19 grudnia 2022 Ekologia Pierwsza taka firma w Polsce. Wertykalna i hydroponiczna uprawa żywności zasilana fotowoltaiką i pompami ciepła 19 grudnia 2022 Przeczytaj także Fotowoltaika testooo12 Artykuł sponsorowany Ekologia nowy nius o wszystkim ale taki trochę dłuższy dla testa dadadADA Artykuł sponsorowany Hydropolis to krakowski startup, który projektuje i dostarcza technologię upraw wertykalnych w zamkniętych pomieszczeniach. Jest to pierwsza tego typu firma w Polsce, oferująca autorską technologię do upraw w zamkniętych pomieszczeniach. W jaki sposób fotowoltaika i pompy ciepła sprawiają, że produkcja żywności staje się w pełni zrównoważona? Spis treści Rolnictwo wertykalne w Polsce Technologia HydropolisCałoroczna uprawa przyjazna dla naturyDla kogo uprawy wertykalne i hydroponiczne?Odpowiedź na głód i zmiany klimatuTechnologia znana od ponad wieku Rolnictwo wertykalne w Polsce Rolnictwo wertykalne w Polsce dopiero się rozwija. Istnieje kilka firm, które zajmują się produkcją świeżych sałat, ziół i kiełków na sprzedaż, jednak rynek ten jest nadal mały. Startup Hydropolis rozwinął dwa rozwiązania, które umożliwiają uprawę niskich gatunków roślin liściastych, takich jak sałata i bazylia: Smart Crop – system upraw wertykalnych w zamkniętych pomieszczeniach,Plantainer – farma hydroponiczną wewnątrz kontenera morskiego. Obydwa rozwiązania są obsługiwane za pomocą oprogramowania i automatyki Grow Wizard. Oprogramowanie automatyzujące systemy jest odpowiedzialne za kontrolę warunków fizycznych oraz wszystkich procesów w miejscu upraw – od sadzenia do zbiorów. Wykorzystanie technik z obszaru smart-farming’u zapewnia wydajną produkcję roślinną, wymagając przy tym mniej przestrzeni, zasobów i pracy. Zesapół Hydropolis, źródło: Hydropolis Hydropolis oferuje rozwiązania pod klucz. Obejmuje to wstępny projekt i oszacowanie kosztów oraz zwrotów z inwestycji. Zespół firmy obecny jest na wszystkich etapach projektu – od pomysłu, poprzez budowę, aż po szkolenie. Rozwiązania projektowane są zgodnie ze specyfikacją klienta, a całe wyposażenie i know-how są w pełni dostarczane przez Hydropolis. Technologia Hydropolis Hydropolis wykorzystuje hydroponiczne metody uprawiania. W połączeniu z systemem kontroli warunków uprawy umożliwiają one całoroczną produkcję sałat i ziół, których jakość może nawet przewyższyć warzywa uprawiane konwencjonalnie (w gruncie, szklarni). Rośliny rosną bezglebowo. Umieszczone są w specjalnym podłożu, a potrzebne substancje odżywcze dostarczane są do ich korzeni za pomocą precyzyjnego dozowaniu pożywki, czyli wody z nawozami. Uprawa odbywa się w kontrolowanych warunkach dostosowanych do potrzeb produkowanego gatunku, źródło: Hydropolis Firma nieustannie przeprowadza badania składu mikrobiologicznego roślin, które potwierdzają wysoką jakość produktu, oraz zgodność z obowiązującymi normami. Jakie korzyści dla środowiska przynosi taka uprawa? Całoroczna uprawa przyjazna dla natury Pierwszą zaletą tego typu upraw jest brak używania pestycydów. Dzięki temu obniżona zostaje zawartość azotanów oraz zanieczyszczeń znajdujących się na liściach sałat i ziół. Ma to pozytywny wpływ na zdrowie i tym samym pozwala wyprodukować świeżą żywność, która jest bezpieczna oraz smaczna niezależnie od pory roku. Kolejną korzyścią jest możliwość ograniczenia transportu żywności z dalekich krajów. Chociaż latem nie ma problemu z dostępem do świeżej i lokalnej żywności, to wraz z nadejściem zimowych miesięcy sytuacja się zmienia i konsumenci zmuszeni są do spożywania żywności importowanej. Dla przykładu, świeże truskawki najczęściej są sprowadzane z Hiszpanii, Serbii czy nawet Kazachstanu. Przy rosnących kosztach transportu i występujących zakłóceniach w łańcuchach dostaw, ceny importowanych towarów gwałtownie rosną, więc są mniej opłacalne dla producentów. Brak konieczności zakupu żywności z zagranicy wiąże się także z obniżeniem śladu węglowego. Technologia Hydropolis pozwala uprawiać rośliny lokalnie i przez cały rok i to przy zużyciu wody nawet o 95% mniejszym w porównaniu do tradycyjnych metod uprawy. Nie wymaga stosowania herbicydów, fungicydów i innych nieekologicznych środków ochrony roślin. Wertykalne uprawy zatem maksymalizują plony i obniżają koszty pracy. Aby uczynić rolnictwo wydajnym pod względem kosztów produkcji, firma stosuje odnawialne źródła energii oraz lampy HydroLED z ruchomymi funkcjami. Na dachach rozmieszczane są panele fotowoltaiczne a za utrzymanie odpowiedniej atmosfery (temperatury i wilgotności) odpowiadają pompy ciepła. Instalacja fotowoltaiczna dobierana jest indywidualnie – w zależności od możliwości oraz zapotrzebowania. Najbardziej energochłonnym elementem systemu są lampy, nawet przy zastosowaniu energooszczędnej technologii LED. Dla każdej farmy oświetlenie wyliczane jest indywidualnie, aby mieć pewność, że nie będzie ono marnowane. Dzięki temu produkcja żywności może być w pełni zrównoważona. Kto może skorzystać najwięcej na technologii upraw wertykalnych i hydroponicznych? Dla kogo uprawy wertykalne i hydroponiczne? Rozwiązania Hydropolis kierowane są głównie do rolników i producentów żywności. Jednak są one również odpowiednie dla restauracji, hoteli, ośrodków badawczych, organizacji pozarządowych lub szkół. Oprogramowanie do automatyzacji upraw Grow Wizard sprawia, że uprawa jest łatwa i wygodna dla rolników i przedsiębiorców na każdym poziomie wiedzy. Platforma pozwala na pełną kontrolę procesów w miejscu upraw – od sadzenia sadzonek i zbiorów po sprzedaż. Oznacza to, że tak naprawdę każda osoba, po wcześniejszym szkoleniu, może samodzielnie zarządzać swoją farmą wertykalną. – Hydropolis jest obecnie w trakcie zamykania dużego kontraktu na budowę pierwszej wielkopowierzchniowej farmy wertykalnej w hali pod Warszawą. W nadchodzącym roku firma planuje poszerzyć ofertę o technologię uprawy owoców. W przyszłości planowane są badania B+R dotyczące możliwości wertykalnej uprawy roślin wysokobiałkowych – komentuje dla portalu Świat OZE Barbara Wolna, specjalistka ds. komunikacji w Hydropolis. Dlaczego rolnictwo wertykalne staje się coraz bardziej popularne? Odpowiedź na głód i zmiany klimatu Według ONZ, liczba ludności na świecie może wzrosnąć do około 9,7 mld w 2050 roku. Oznacza to, że zapotrzebowanie na żywność znacznie wzrośnie w nadchodzących dekadach. Wzrost populacji wraz z zmniejszającą się dostępnością powierzchni rolnej stanowi poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Dodatkowo negatywne skutki zmian klimatu, takie jak susze czy powodzie oraz niezrównoważona produkcja żywności pogłębiają problemy sektora rolniczego. Te zjawiska, wraz ze wzrastającymi kosztami produkcji oraz zakłóceniami w łańcuchu dostaw stanowią problemy, na które odpowiada rolnictwo wertykalne, ponieważ umożliwia lokalną i całoroczną produkcję roślinną w bliskości od producenta do konsumenta. Co ciekawe, rolnictwo wertykalne i hydroponika znane są już od ponad 100 lat, lecz dopiero ostatnio słyszymy o nich więcej. Technologia znana od ponad wieku Rolnictwo wertykalne polega na uprawie warzyw, ziół czy owoców na wielu poziomach. Produkcja roślinna najczęściej odbywa się w zamkniętych pomieszczeniach, przy użyciu systemu kontrolowania atmosfery. Sam termin „rolnictwo wertykalne” został ukuty przez amerykańskiego geologa Gilberta Ellisa Baileya w 1915 roku, w jego książce o tym samym tytule. Bailey opisał w niej swój pomysł, który polegał na wysadzeniu istniejących terenów rolnych i wykorzystaniu ścian lejów powybuchowych do uprawiania wielowarstwowego. Koncepcja rolnictwa wertykalnego w formie znanej dzisiaj została rozwinięta dopiero w 1999 roku profesor nowojorskiego Uniwersytetu Columbia, Dickson Despommier, spopularyzował współczesną ideę wertykalnego rolnictwa, w trakcie swoich zajęć ze studentami. Prawdziwy rozkwit branży nastąpił dopiero w ostatnich dziesięciu latach. Stało się to wraz z postępem technologii. Zastosowanie oświetlenia LED pozwoliło znacznie obniżyć koszty operacyjne i zwiększyć konkurencyjność rozwiązania. Dzisiaj firmy na całym świecie pracują nad nowymi, kreatywnymi sposobami z zakresu wertykalnych upraw. Uprawy w szklarniach jest powszechnym sposobem na produkowanie żywności. Taki typ produkcji polega na sadzeniu roślin na jednym poziomie, wewnątrz zamkniętej przestrzeni ze ścianami i sufitem ze szkła lub plastiku, aby wpuścić naturalne światło. Są to środowiska częściowo kontrolowane. Zazwyczaj wielkopowierzchniowe uprawy szklarniowe zlokalizowane są poza terenami miejskimi. Z kolei uprawy wertykalne, są znacznie nowszym rozwiązaniem, które wykorzystuje pionowe ułożenie roślin. Przy takiej produkcji najczęściej stosuje się lampy LED, które oświetlają każdą warstwę roślin oraz kontroluje się warunki na uprawie, takie jak temperatura czy wilgotność. Jest to bardziej kompaktowa metoda uprawiania, z większym uzyskiem na metr kwadratowy, mniejszym zużyciem wody i większą kontrolą zarówno nad ilością, jak i jakością produkowanej żywności. Hydroponika i rolnictwo wertykalne stają się popularne na całym świecie. Od niedawna rozwiązania z tej dziedziny funkcjonują już nawet na jednej ze stacji tajwańskiego metra: Stacja metra na Tajwanie stała się podziemną farmą wertykalną źródło i zdjęcia: Hydropolis Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.