Wiadomości OZE Polacy marnują żywność, co potwierdzają statystyki 09 kwietnia 2018 Wiadomości OZE Polacy marnują żywność, co potwierdzają statystyki 09 kwietnia 2018 Przeczytaj także Artykuł Sponsorowany XENE autoryzowanym dystrybutorem w Polsce i UE paneli TW(Tongwei) Solar – lidera wśród producentów PV na świecie W lipcu 2023 roku spółka Xene podpisała umowę na dystrybucję modułów fotowoltaicznych ze światowym liderem w produkcji komponentów fotowoltaicznych na świecie, firmą TW(Tongwei) Solar. Umowa określa zasady bezpośredniej współpracy w Polsce i na rynkach zagranicznych, głównie w Unii Europejskiej, na których już aktywnie działa Xene. Kontrakt na najbliższe lata zakłada zakupy na poziomie kilkudziesięciu MW paneli w technologii PERC i N-type. Artykuł sponsorowany Fotowoltaika Fotowoltaika w bloku mieszkalnym. Wszystko, co musisz wiedzieć Fotowoltaika coraz częściej przyciąga uwagę mieszkańców bloków, jak i spółdzielni. Do inwestycji w elektrownię słoneczną zachęca nie tylko niższa cena… Z upublicznionych przez Ministerstwo Środowiska danych wynika, że Polacy marnotrawią żywność. Okazuje się, że w ciągu roku przeciętna polska rodzina wyrzuca jedzenie o wartości 2,5 tysiąca złotych. To już jest bardzo dużo, a trend jest wzrostowy. Ministerstwo Środowiska, reprezentowane przez wiceministra Sławomira Mazurka, zapowiada, że opracuje zapobiegawczy plan działania. Na zwołanej 29 marca br. roku konferencji prasowej wiceminister środowiska odniósł się także do sytuacji w pozostałych państwach Unii Europejskiej, w których pojawia się podobny problem. Statystycznie co roku w krajach wspólnoty do kosza trafia 90 milionów ton żywności. Najczęstszym powodem wyrzucania jedzenia jest przekroczenie daty przydatności do spożycia, wyznaczonej przez producenta. Dla tego podczas konferencji zaapelowano o rozważne zakupy, szczególnie w okresach przedświątecznych. By zapobiec postępującemu problemowi, powołano do życia konsorcjum, które dokładniej przyjrzy się marnotrawieniu żywności w Polsce. W jego skład wchodzi Federacja Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Mają one w szczególności przeanalizować to, w jaki sposób wyznaczane są daty przydatności do spożycia oraz określić ich poprawną interpretację. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.