Ekologia Polska firma tworzy brykiety z kawowych odpadów, żeby ograniczyć zanieczyszczenie środowiska 15 grudnia 2021 Ekologia Polska firma tworzy brykiety z kawowych odpadów, żeby ograniczyć zanieczyszczenie środowiska 15 grudnia 2021 Przeczytaj także Ekologia nowy nius o wszystkim ale taki trochę dłuższy dla testa dadadADA Artykuł sponsorowany Ekologia Czym jest budynek zeroemisyjny? Charakterystyka i przykłady Zeroemisyjny budynek cechuje się zerowym zużyciem energii netto. Oznacza to, że całkowita ilość zużywanej przez niego energii w skali roku równa się ilości energii odnawialnej wytworzonej w danym miejscu. Jakie rozwiązania stosowane są w zeroemisyjnych budynkach? Artykuł sponsorowany To, że kawa dostarcza energii, nie jest żadnym odkryciem. Przełomu w spojrzeniu na kawę dokonali jednak Polscy naukowcy. EcoBean tworzy brykiety z kawowych odpadów, które w innym przypadku trafiłyby na wysypisko śmieci. To sposób na czystą, zieloną energię. Brykiety z kawy EcoBean to projekt napędzany kawą. Dosłownie. Już z 25 filiżanek kawy EcoBean produkowany jest jeden kawowy brykiet. Do produkcji pół miliona brykietów potrzebne jest 180 tys. ton fusów, czyli tyle, ile rocznie produkuje ok. 100 kawiarni sieciowych. Celem naukowców z Politechniki Warszawskiej jest zbieranie i przetwarzanie tysięcy ton odpadów kawowych i przetwarzanie ich na zieloną energię. Brykiety EcoBean, źródło: ecobean.pl Jak to działa? Brykiety z kawowych odpadów to neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla biopaliwo, dodatkowo wytwarzane lokalnie i to z odpadów. W przypadku otwartego ognia, grilla, pieców i kominków – brykiety z kawowych odpadów spalają się dłużej niż drewno. Co więcej, są także opłacalne w produkcji, przez co stanowią zrównoważoną alternatywę dla konwencjonalnych paliw kopalnych. Proces przetwarzania ziaren kawy w brykiety kawowe, źródło: ecobean.pl Dlaczego jest to potrzebne? W samej branży HoReCa (łączne określenie sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego) wydajemy na kawę ponad 2.3 mld zł rocznie. Łącznie generujemy ponad 100 ton kawowych odpadów. Cyfry te stale i stabilnie rosną w tempie 5-7% rocznie.EcoBean prezentuje rozwiązanie dla tysięcy lokali serwujących codziennie kawę: od lokalnych kawiarenek, przez sieci kawiarni po stacje benzynowe i producentów kawy rozpuszczalnej. Z prognozami zakładającymi 8 tys. kawiarni w Polsce w 2020 roku, przyszedł najwyższy czas na wdrażanie innowacyjnych produktów pozwalających włączyć kawę w gospodarkę o obiegu zamkniętym. EcoBean, równolegle do projektu poświęconego kawowym brykietom, prowadzi także prace nad biopaliwami, słomkami i kubkami z kawowych odpadów. Życzymy powodzenia w wykorzystywaniu kawy w duchu zero waste. Po co marnować odpady, skoro wciąż można z nich czerpać korzyści? Chcesz wiedzieć więcej o zrównoważonym podejściu do kawy? Zobacz artykuł: Z kawiarni do piekarni z kawą w wielorazowym kubku [WYWIAD] źródło: ecobean.pl, zdj. – Flickr / Steven Depolo Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.