Polska Przeciętne spożycie mięsa na osobę spadło o 20% 13 sierpnia 2020 Polska Przeciętne spożycie mięsa na osobę spadło o 20% 13 sierpnia 2020 Przeczytaj także Fotowoltaika Ekologiczne i efektywne energetycznie budownictwo dla rodzin i miast W Mysłowicach powstaje pierwszy modułowy budynek społeczny w Polsce. Za projekt odpowiada zespół naukowców, projektantów i technologów skupionych w konsorcjum badawczo-rozwojowego DMD-M z udziałem spółki DMDmodular z podkrakowskiej Skawiny, Politechniki Krakowskiej oraz firmy Lightoffo. To szansa dla samorządów w Polsce na budowę ekologicznych i efektywnych energetycznie obiektów, które mogą powstać w zaledwie 4,5 miesiąca. Ekologia W jaki sposób dane satelitarne mogą pomóc chronić środowisko? Dzięki zdjęciom zrobionym przez satelity orbitujące wokół Ziemi, udało się znaleźć wyciek ropy naftowej w Zatoce Meksykańskiej, a innym razem ocenić straty wywołane huraganem. Do czego jeszcze można wykorzystywać dane satelitarne, aby dzięki nim chronić środowisko naturalne? Statystyczny Polak zjadł w 2019 roku o 15,9 kg mniej mięsa niż rok wcześniej. Opublikowany w lipcu 2020 roku przez Główny Urząd Statystyczny raport „Rolnictwo 2019” wskazuje na 20% spadek poziomu spożycia mięsa na osobę. Zmiana zwyczajów żywieniowych Jak wskazuje Główny Urząd Statystyczny, w 2019 roku przeciętne spożycie mięsa na jedną osobę wyniosło 61,0 kg wobec 76,9 kg rok wcześniej. Wyniki badań opinii publicznej publikowanych na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy znajdują swoje potwierdzenie w zebranych danych. W kwietniu badacze z IQS wskazywali, że ok. 43% Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa. Dane konsumenckie przytaczane przez firmę Mintel wskazują, że ok. 40% respondentów w Polsce ogranicza spożycie mięsa w znacznej mierze ze względów zdrowotnych, środowiskowych, ale też w związku z obawą o dobrostan zwierząt. Wyniki sondażu przeprowadzonego przez Panel Ariadna w maju 2019 roku wskazywały na fakt, że 38,5% osób, które spożywają mięso ogranicza jego ilość w swojej codziennej diecie. – Gdy nieco ponad dwa lata temu informowaliśmy o tym, że 58,6% Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa na rzecz produktów roślinnych, dla wielu odbiorców nasz komunikat brzmiał wręcz niedorzecznie. Jak wskazują dane przedstawione przez GUS, deklaracje znacznej grupy Polaków, wsparte coraz większą dostępnością produktów roślinnych, mają rzeczywiste przełożenie na zwyczaje żywieniowe Polaków. 20% spadek spożycia mięsa na osobę w 2019 roku to realny zwiastun zmieniających się norm społecznych – mówi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemy Coraz bogatsza roślinna oferta Zarówno producenci żywności, jak i sieci handlowe coraz odważniej otwierają się na nowe potrzeby konsumentów. Zainteresowanie bardziej roślinną dietą potwierdzają działania marek. Alternatywne dla mięsnych linie produktów znajdziemy w ofercie takich firm jak Sokołów, Olewnik czy OSM Łowicz, a także na półkach sklepów Lidl, Biedronka czy Kaufland. Dynamicznie rozwija się portfolio firmy Dobra Kaloria. – Obserwując to, co się działo w mediach, restauracjach, na półkach sklepowych, czy po prostu przy różnych stołach u bliższych i dalszych znajomych miałam nadzieję, że właśnie rok 2019, ogłoszony odważnie przez The Economist rokiem wegan, przyniesie zmianę. W najśmielszych jednak przewidywaniach nie sądziłam, że będzie to spadek rok do roku o ponad 15 kg – mówi Karolina Kubara, brand manager marki Dobra Kaloria. Pandemia i jej wpływ na wybory konsumenckie Co więcej, nowa rzeczywistość wywołana pandemią COVID-19 sprawiła, że konsumenci uważniej przyglądają się swojej diecie. Mintel wskazuje na fakt, że 20% Polaków w tym czasie zaczęło postrzegać dietę roślinną jako bardziej atrakcyjną. Badanie przeprowadzone w czerwcu 2020 roku przez Market Research World na zlecenie Upfield wskazuje, że okres pandemii zachęcił 25,4% Polaków do ograniczenia spożycia mięsa. Jednocześnie aż 31,6% badanych zaznacza, że w tym okresie częściej kupowało roślinne alternatywy mięsa. Pełna treść raportu jest dostępna na stronie Głównego Urzędu Statystycznego. Żródło: materiały prasowe Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.