Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Przeciętny Amerykanin marnuje 0,5 kg żywności dziennie

żywność modyfikowana genetycznie

Przeciętny Amerykanin marnuje 0,5 kg żywności dziennie

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez szóstkę amerykańskich naukowców każdego dnia przeciętny Amerykanin generuje blisko 0,5 kg odpadów żywnościowych, co odpowiada ok. 30% jego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Co najciekawsze, najwięcej odpadów zostawiają osoby, które starają się jeść jak najbardziej zdrowo. Najprawdopodobniej wynika to z rodzaju wykorzystywanych w kuchni produktów. Owoce i warzywa zachowują świeżość tylko przez kilka dni, a po ich przekroczeniu najczęściej trafiają do kosza.

„Z przeprowadzonej analizy wynika, że amerykańscy konsumenci marnowali 422 g żywności na osobę dziennie, do której produkcji wykorzystywano każdego roku 12 milionów hektarów ziemi. Stanowi to 30% dziennych kalorii dostępnych do spożycia, jedną czwartą dostępnej w ciągu dnia żywności (wagowo) oraz 7% rocznej powierzchni użytków rolnych” – zaznaczono w opublikowanym raporcie.

W badaniu wzięto pod uwagę aż 22 grupy żywności, z których owoce i warzywa najczęściej trafiały do kosza (39%). Następną grupą pod względem ilości odpadów był nabiał (17%). Na trzecim miejscu znalazło się mięso (13,5%), a tuż za nim różnego rodzaju zboża (12%). Inne produkty spożywcze, takie jak: oleje, jajka, sosy i zupy, nie przekraczały wartości 3%.

„Odpady spożywcze są kluczowym elementem zrównoważonego rozwoju środowiska, który do tej pory nie był rygorystycznie analizowany w związku z jakością diety. Obecne wyniki wskazują, że jednoczesne wysiłki na rzecz poprawy jakości diety i ograniczenia marnotrawstwa żywności mogą mieć decydujące znaczenie. Praktycznie rzecz ujmując, zwiększenie wiedzy konsumentów na temat przygotowywania i przechowywania owoców i warzyw będzie zasadniczym elementem ograniczania marnotrawstwa żywności” – napisano w podsumowaniu badania.

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.