Wiadomości OZE Przekąski wytworzone ze świerszczy pojawiły się w ofercie brytyjskich sklepów 31 grudnia 2018 Wiadomości OZE Przekąski wytworzone ze świerszczy pojawiły się w ofercie brytyjskich sklepów 31 grudnia 2018 Przeczytaj także Artykuł Sponsorowany XENE autoryzowanym dystrybutorem w Polsce i UE paneli TW(Tongwei) Solar – lidera wśród producentów PV na świecie W lipcu 2023 roku spółka Xene podpisała umowę na dystrybucję modułów fotowoltaicznych ze światowym liderem w produkcji komponentów fotowoltaicznych na świecie, firmą TW(Tongwei) Solar. Umowa określa zasady bezpośredniej współpracy w Polsce i na rynkach zagranicznych, głównie w Unii Europejskiej, na których już aktywnie działa Xene. Kontrakt na najbliższe lata zakłada zakupy na poziomie kilkudziesięciu MW paneli w technologii PERC i N-type. Artykuł sponsorowany Świat Pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza wystartuje w 2024 roku W 2024 roku loty rozpoczyna pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza. Flota Ecojet ma składać się z samolotów elektrycznych napędzanych przez zielony wodór. Co więcej, pasażerowie na pokładzie będą mieli do wyboru wyłącznie wegańskie posiłki. Jakie trasy obejmie linia Ecojet? Jak podaje serwis zycierolnika.pl, w połowie listopada bieżącego roku w sklepach brytyjskiej sieci supermarketów Sainsbury’s pojawił się nowy rodzaj przekąsek: są to pieczone świerszcze. Za opakowanie, zawierające około 50 sztuk uprażonych owadów, trzeba zapłacić 1,5 funta, czyli ponad 7 zł. Insekty zostały wyhodowane w Europie na zlecenie firmy Eat Grub. Produkt jest reklamowany jako „bardziej ekologiczny niż wieprzowina oraz bardziej ekscytujący niż chipsy”. Nowy produkt powinien spotkać się z życzliwym przyjęciem zwłaszcza ze strony przeciwników globalnego ocieplenia oraz osób dążących do ograniczenia hodowli bydła przeznaczonego na ubój. Hodowla świerszczy charakteryzuje się bowiem wieloma zaletami: wywiera mniejszy wpływ na środowisko, a także potrzeba do niej o wiele mniejszej przestrzeni, niż ma to miejsce w przypadku utrzymywania i hodowli dużych ssaków. Również potrzeby żywieniowe świerszczy są o wiele mniejsze: szacunkowo potrzebują one 12 razy mniej paszy od bydła. Spożywanie mięsa owadów może stać się rozwiązaniem narastającego problemu niszczenia środowiska oraz utrudnionego dostępu do produktów zawierających duże ilości odżywczego białka. Zgodnie z danymi opracowanymi przez Organizację Narodów Zjednoczonych obecnie ponad 2 miliardy ludzi spożywa białko pochodzące z insektów – do tego celu wykorzystuje się więcej niż 1000 rozmaitych gatunków owadów jadalnych. Coraz większą popularnością cieszą się również inne produkty spożywcze, w składzie których znajdują się owady. W sprzedaży są już dostępne m.in. energetyczne batony z owadami, a także pikantne insekty z chili. Owady, takie jak świerszcze czy szarańcza, są doskonałym źródłem białka: zawierają go w ilości ok. 68 g na 100 g produktu, deklasując wieprzowinę, wołowinę czy mięso drobiowe, które zawierają nieco ponad 30 g białka na 100 g produktu. Dodatkowo mięso owadów jest niskokaloryczne oraz może być spożywane przez osoby pozostające na diecie bezmlecznej lub bezglutenowej. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.