Wiadomości OZE Rebel Whooper – Roślinny burger w ofercie Burger King 17 listopada 2019 Wiadomości OZE Rebel Whooper – Roślinny burger w ofercie Burger King 17 listopada 2019 Przeczytaj także Artykuł Sponsorowany XENE autoryzowanym dystrybutorem w Polsce i UE paneli TW(Tongwei) Solar – lidera wśród producentów PV na świecie W lipcu 2023 roku spółka Xene podpisała umowę na dystrybucję modułów fotowoltaicznych ze światowym liderem w produkcji komponentów fotowoltaicznych na świecie, firmą TW(Tongwei) Solar. Umowa określa zasady bezpośredniej współpracy w Polsce i na rynkach zagranicznych, głównie w Unii Europejskiej, na których już aktywnie działa Xene. Kontrakt na najbliższe lata zakłada zakupy na poziomie kilkudziesięciu MW paneli w technologii PERC i N-type. Artykuł sponsorowany Świat Pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza wystartuje w 2024 roku W 2024 roku loty rozpoczyna pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza. Flota Ecojet ma składać się z samolotów elektrycznych napędzanych przez zielony wodór. Co więcej, pasażerowie na pokładzie będą mieli do wyboru wyłącznie wegańskie posiłki. Jakie trasy obejmie linia Ecojet? Jedna z największych sieci fast-food, Burger King, wprowadziła w swoją ofertę bezmięsną wersję swojej najpopularniejszej kanapki – Whoopera. Nowa propozycja została wprowadzona we wszystkich restauracjach sieci w Europie. Niestety, wegetariański Whooper smażony jest na zwykłym oleju, po mięsnych burgerach. Według zapowiedzi marki, roślinny kotlet w smaku nie różni się niemal niczym od wołowego. Po prostu, ten pierwszy nie jest mięsny. Specjalną roślinną recepturę opracował The Vegetarian Butcher – marka od lat pracująca nad zamiennikami mięsa. Wegetariański pasztecik jest grillowany na prawdziwym ogniu jak zwykły burger. Podawany w bułce, z pomidorami, sałatą, majonezem, keczupem oraz piklami i pokrojoną w plasterki cebulą – według zapowiedzi – nie ustępuje smakiem swojemu pierwowzorowi. Nowy rodzaj Whoopera marka wprowadziła już wcześniej w swoich restauracjach w USA i Szwecji. Wiedziona pozytywnym odbiorem, postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom miłośników burgerów także w innych krajach. Wprowadzając ofertę w 25 europejskich państwach, Burger King stał się największą siecią restauracji typu Quick Service w Europie oferującą kanapki z roślinnym kotletem. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.