Ekologia Rolnictwo precyzyjne, czyli robotyka dla środowiska bez pestycydów 17 maja 2022 Ekologia Rolnictwo precyzyjne, czyli robotyka dla środowiska bez pestycydów 17 maja 2022 Przeczytaj także Ekologia nowy nius o wszystkim ale taki trochę dłuższy dla testa dadadADA Artykuł sponsorowany Ekologia Czym jest budynek zeroemisyjny? Charakterystyka i przykłady Zeroemisyjny budynek cechuje się zerowym zużyciem energii netto. Oznacza to, że całkowita ilość zużywanej przez niego energii w skali roku równa się ilości energii odnawialnej wytworzonej w danym miejscu. Jakie rozwiązania stosowane są w zeroemisyjnych budynkach? Artykuł sponsorowany Rynek żywności przechodzi przemianę, a w tę transformację musi być zaangażowane również rolnictwo. Roboty rolnicze mogą wyrywać chwasty, sadzić rośliny, diagnozować ich stan wzrostu i zdrowia oraz wykrywać potencjalne infekcje. Sztuczna inteligencja i robotyka są coraz częściej dostrzeganymi metodami w zrównoważonym rolnictwie. Spis treści Degradacja środowiskaRolnictwo precyzyjneProblemy i przeszkodyRewolucja żywienia Degradacja środowiska Właściwie każdy sektor gospodarki rolnej boryka się z problemami nie do przeskoczenia. Zmienna pogoda, szczególnie teraz w dobie kryzysu klimatu krzyżuje często plany rolników. Skutków doświadczamy wszyscy – to wysokie ceny na rynku warzyw, owoców i zbóż. Ale to nie wszystko. Od kiedy zaczęto stosować chemiczne nawozy, stan środowiska – gleb i wód, zdecydowanie się pogorszył. Choć rolnicy widzieli przyszłość w pestycydach i herbicydach, ponieważ gwarantowały stabilne plony, ich wpływ zdegradował środowisko. Glifosat, czyli związek zaliczany do grupy pestycydów jest szeroko stosowany w rolnictwie. Jego używanie wzbudza wiele kontrowersji. Czy zostanie w końcu zakazany w Europie? Rosnąca liczba populacji niosąca za sobą wzrastający poziom nadmiernej konsumpcji doprowadziła do powstawania roślin zmodyfikowanych genetycznie i “nakropionych” chemicznymi nawozami, które trzeba zmywać z owoców za pomocą płynu do mycia naczyń. Ta solarna szklarnia to podpowiedź, jak jeść i żyć niezależnie Rolnictwo precyzyjne Rolnictwo precyzyjne ma swoich prawdziwych fanów. To dzięki robotyce i sztucznej inteligencji można rozwiązać wiele problemów, z którymi mierzy się współcześnie ten sektor. Technologie te można wykorzystać na wielu etapach: zastąpieniu istniejących praktyk, wyręczeniu ludzi od ciężkiej pracy na roli, zmiany dotychczasowego sposobu hodowli roślin, np. z wyłączeniem gleby z procesu wzrostu, zastąpienie maszyn o wysokiej emisji tymi o niskiej. Pomidor i winogrona ze szklarni geotermalnej. Rozwiązanie na kryzys żywnościowy Jedną z firm, zajmującą się robotyką w rolnictwie jest Earthsense. Produkuje roboty, które są wielkości średniego psa. Roboty mogą pomóc rolnikom obniżyć koszty, między innymi poprzez wyrywanie chwastów z kukurydzy. Urządzenia bazujące na AI mają za zadanie pomóc rolnikom w utrzymaniu plonów w duchu zrównoważonego rozwoju. Robot zamiast pestycydów, motyki i kopaczki? Dlaczego nie. Małe urządzenia mogą zbierać owoce, nawet tak delikatne, jak truskawki czy borówki, a drony mogą sadzić nasiona i walczyć z wylesianiem. Robot produjkowany przez Earthsense w trakcie prac polowych, fot. Robot Earthsense Problemy i przeszkody Niestety pomimo możliwości i wielu koncepcji, większość rozwiązań nie jest dostępna na rynku. Trudno określić cenę takich usług oraz w efekcie niewiele jest badań, które potwierdziłyby skuteczność tych metod. Wyzwaniem jest też zademonstrowanie rolnikom korzyści, jakie niosą za sobą innowacje i pomoc w ich wdrożeniu. Już teraz wprowadzają oni niskoemisyjne ciągniki i autonomiczne traktory dofinansowywane z rolniczych programów rządowych. Niektóre analizy udowadniają jednak, że mieszanie innowacji, przynosi zamierzone skutki. Tak, jak w tym przypadku uprawy hydroponicznej zasilanej energią słoneczną. Hydroponiczne uprawy zasilane energią słoneczną. Na czym polegają i jakie przynoszą korzyści? Rewolucja żywienia Światowy rynek żywności przechodzi niewątpliwą rewolucję. Na stołach pojawia się coraz więcej ekologicznych warzyw, mniej mięsa, a rośliny uprawia się w samej wodzie, na wertykalnych farmach, a nawet pod wodą. W Europie otwierają się nowe kierunki studiów, promujące żywność przyszłości. To wszystko odpowiedź na problemy środowiskowe, które niemal pętlą objęły ludzkie dążenie do ciągłego wzrostu. Świat osiągnął punkt krytyczny, w którym konieczne jest przewartościowanie dotychczasowych form stosowanych do szybkiego wzrostu roślin i zwalczania chorób. Konwencjonalne rolnictwo musi przejść transformację, jeżeli celem jest zminimalizowanie kosztów i problemów środowiskowo-klimatycznych. źródło: wired.com, deere.com zdj. główne Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.