Ekologia Rośnie rynek lodów wegańskich 06 sierpnia 2020 Ekologia Rośnie rynek lodów wegańskich 06 sierpnia 2020 Przeczytaj także Ekologia nowy nius o wszystkim ale taki trochę dłuższy dla testa dadadADA Artykuł sponsorowany Ekologia Czym jest budynek zeroemisyjny? Charakterystyka i przykłady Zeroemisyjny budynek cechuje się zerowym zużyciem energii netto. Oznacza to, że całkowita ilość zużywanej przez niego energii w skali roku równa się ilości energii odnawialnej wytworzonej w danym miejscu. Jakie rozwiązania stosowane są w zeroemisyjnych budynkach? Artykuł sponsorowany Według najnowszych badań przeprowadzonych przez światową agencję badania rynku Mintel GNPD (Global New Product Database), wzrasta odsetek lodów wegańskich wprowadzanych na światowy rynek. Aktualnie stanowią ok. 7%. Weganizm w modzie Ten trend z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. Konsumenci na całym świecie chętnie sięgają po produkty pochodzenia roślinnego, również lody. I nie dotyczy to tylko osób będących na diecie, ale także tych, którzy chcą odżywiać się zdrowo i żyć bardziej ekologicznie. Rynek, który ciągle rośnie Jeszcze pięć lat temu lody wegańskie stanowiły 3% wszystkich wprowadzonych na rynek, a w ciągu ostatnich 12 miesięcy odnotowano 7%. Na tym nie koniec, bo według badań rynek tych letnich przekąsek podwoi się w najbliższych pięciu latach. Liderem w dziedzinie innowacji w tej kategorii jest obecnie Japonia. Bogactwo smaków W ofercie lodów pochodzenia roślinnego znajdziemy różnorodne smaki i tekstury. Najbardziej popularne są czekoladowe (26% innowacji w ciągu ostatnich 12 miesięcy), wanilia (11%) i kokos (9%). Wiele marek udowadnia, że produkty wegańskie śmiało mogą stanowić konkurencję dla swoich niewegańskich odpowiedników, a badania pokazują, że smaki lodów roślinnych będą stale rozwijane. źródło: portalspozywczy.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.