Wiadomości OZE Rynek żywności ekologicznej rośnie w tempie dwucyfrowym 26 listopada 2019 Wiadomości OZE Rynek żywności ekologicznej rośnie w tempie dwucyfrowym 26 listopada 2019 Przeczytaj także Artykuł Sponsorowany XENE autoryzowanym dystrybutorem w Polsce i UE paneli TW(Tongwei) Solar – lidera wśród producentów PV na świecie W lipcu 2023 roku spółka Xene podpisała umowę na dystrybucję modułów fotowoltaicznych ze światowym liderem w produkcji komponentów fotowoltaicznych na świecie, firmą TW(Tongwei) Solar. Umowa określa zasady bezpośredniej współpracy w Polsce i na rynkach zagranicznych, głównie w Unii Europejskiej, na których już aktywnie działa Xene. Kontrakt na najbliższe lata zakłada zakupy na poziomie kilkudziesięciu MW paneli w technologii PERC i N-type. Artykuł sponsorowany Fotowoltaika Fotowoltaika w bloku mieszkalnym. Wszystko, co musisz wiedzieć Fotowoltaika coraz częściej przyciąga uwagę mieszkańców bloków, jak i spółdzielni. Do inwestycji w elektrownię słoneczną zachęca nie tylko niższa cena… Nawyki żywieniowe Polaków zmieniają się z każdym rokiem na lepsze. Deklarujemy, że chcemy jeść żywność naturalną i dobrej jakości. Rynek eko rośnie w tempie dwucyfrowym. W Polsce jest aktualnie 24 tys. producentów żywności ekologicznej i 23 tys. gospodarstw eko. Rynek żywności ekologicznej rośnie w szybkim tempie i osiąga najlepsze wyniki z całego sektora żywnościowego. Wpływ na to ma pogłębiająca się świadomość konsumentów, a także zmiany w stylu życia Polaków, którzy coraz większą uwagę zwracają na to, co jedzą i skąd pochodzą poszczególne produkty spożywcze. W 2002 roku powstała Farma Świętokrzyska, przedsiębiorstwo, które oferuje ekologiczne owoce, warzywa i przetwory. Gdy firma rozpoczynała swoją działalność, rynek spożywczy eko był właściwie pustynią. – Warzywa i owoce, które produkowaliśmy, były surowcem na eksport. Praktycznie 100 proc. tego, co na początku wytworzyliśmy, stanowiło półprodukt do produktów przetwarzanych na Zachodzie – mówi Portalowi Spożywczemu Karol Gębka, dyrektor handlowy Farmy Świętokrzyskiej. Farma Świętokrzyska opakowuje swoje produkty w biodegradowalne opakowania. To wszystko ma wpływ na cenę żywności ekologicznej, która wciąż jest droższa od produktów nieoznaczonych mianem „bio”. Firma zatrudnia 160 pracowników i uprawia 30 rodzajów warzyw i owoców ekologicznych na 140 ha ziemi. W Polsce jest 24 tys. producentów żywności ekologicznej i 23 tys. gospodarstw eko. Rynek eko to najbardziej dynamiczna gałąź gospodarki w sektorze FMCG w Unii Europejskiej. Żywność przetworzoną można uznać za ekologiczną, jeżeli co najmniej 95% masy jej składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki ekologiczne. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.