Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Ślad węglowy na opakowaniach? Pionierzy są w UK

Ślad węglowy na opakowaniach? Pionierzy są w UK

Informacja o śladzie węglowym pojawi się na brytyjskich opakowaniach – zapowiedziała firma Quorn Foods. Taką informację będą miały wszystkie produkty firmy. Cel? Pokazanie wpływu na klimat „od gospodarstwa po sklep”. 

Pionierzy w Wielkiej Brytanii 

Nowe opakowania mają wejść na rynek w ciągu najbliższych miesięcy – najpierw będą widoczne na ok. 60 proc. produktów firmy Quorn Foods. Do końca roku będzie można sprawdzić ślad węglowy na wszystkich produktach. To pierwsza na Wyspach firma, która zdecydowała się na taki krok. Zarząd deklaruje, że wychodzi naprzeciw potrzebom klientów, którzy domagają się wiedzy na temat produktów i ich wpływu na kryzys klimatyczny. Quorn Foods to popularna marka, która ma w asortymencie m.in. produkty wegańskie i roślinne zamienniki mięsa.

Chodzi o przekazywanie ludziom informacji potrzebnych do podejmowania świadomych decyzji na temat spożywanej przez nich żywności i jej wpływu na naszą planetę – w taki sam sposób, w jaki informacje o wartości odżywczej są wyraźnie oznakowane, by pomóc w podejmowaniu decyzji dotyczących zdrowia. Dlatego prosimy inne marki o dołączenie do nas  – deklaruje rzecznik przedsiębiorstwa. 

Co to jest ślad węglowy?

Ślad węglowy to całkowita suma emisji gazów cieplarnianych wywołanych przez daną osobę, organizację, wydarzenie lub produkt. Gaz cieplarniany przyczynia się do globalnego ocieplenia. Każde nasze działanie przekłada się na wytwarzanie śladu węglowego, który jest rodzajem śladu ekologicznego.

Ślad węglowy obejmuje emisje dwutlenku węgla, metanu, tlenku azotu i innych gazów szklarniowych (cieplarnianych) wyrażone w ekwiwalencie CO2. Miarą śladu węglowego jest tCO2e – tona ekwiwalentu dwutlenku węgla. 

Ślad ekologiczny

Ślad ekologiczny to z kolei wskaźnik zużycia naturalnych zasobów w odniesieniu do możliwości ich regeneracji przez planetę. To podstawa analizy zapotrzebowania człowieka na zasoby naturalne. Największym zagrożeniem dla środowiska są nasze nawyki konsumpcyjne i modele handlowe, które eksploatują Ziemię. 

źródło: smoglab.pl, zdj. główne – Canva

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.