Polska Symboliczny grosz za m² dziennie – Poznań idzie na rękę właścicielom ogródków kawiarnianych 27 maja 2020 Polska Symboliczny grosz za m² dziennie – Poznań idzie na rękę właścicielom ogródków kawiarnianych 27 maja 2020 Przeczytaj także Fotowoltaika Ekologiczne i efektywne energetycznie budownictwo dla rodzin i miast W Mysłowicach powstaje pierwszy modułowy budynek społeczny w Polsce. Za projekt odpowiada zespół naukowców, projektantów i technologów skupionych w konsorcjum badawczo-rozwojowego DMD-M z udziałem spółki DMDmodular z podkrakowskiej Skawiny, Politechniki Krakowskiej oraz firmy Lightoffo. To szansa dla samorządów w Polsce na budowę ekologicznych i efektywnych energetycznie obiektów, które mogą powstać w zaledwie 4,5 miesiąca. Ekologia W jaki sposób dane satelitarne mogą pomóc chronić środowisko? Dzięki zdjęciom zrobionym przez satelity orbitujące wokół Ziemi, udało się znaleźć wyciek ropy naftowej w Zatoce Meksykańskiej, a innym razem ocenić straty wywołane huraganem. Do czego jeszcze można wykorzystywać dane satelitarne, aby dzięki nim chronić środowisko naturalne? Cena, którą właściciele ogródków kawiarnianych w Poznaniu będą musieli uiścić za prowadzenie biznesu na powietrzu, będzie do końca czerwca symboliczna. Zarząd Dróg Miejskich ustalił kwotę – to zaledwie grosz za metr kwadratowy dziennie. Poznański magistrat poinformował właścicieli, że opłaty dotyczą ogródków gastronomicznych i stoisk promocyjnych zlokalizowanych w pasach drogowych. Niskie opłaty ucieszą też właścicieli ogródków na Starym Rynku – wprowadza je Estrada Poznańska. „Właściciele barów, kawiarni i restauracji chcący prowadzić taką działalność, mogą skorzystać z preferencyjnych stawek. Do 30 czerwca będą płacić dziennie za metr kwadratowy symboliczny 1 grosz. Po tym okresie, do końca sezonu, czyli 31 października będzie to połowa obowiązującej kwoty – od 20 do 50 groszy, w zależności od strefy” – podał Urząd Miasta Poznania. Ukłon w stronę restauratorów Opłata ma wesprzeć przedsiębiorców i pomóc im wyjść z kryzysu po pandemii. Ogródki gastronomiczne to w tej chwili szansa dla restauratorów – zwiększają one liczbę miejsc dla gości i są zgodne z warunkami sanitarnymi. „Obniżone opłaty to nie jedyny ukłon w stronę restauratorów, chcących zakładać ogródki gastronomiczne. Obowiązywać ich będą też inne preferencyjne zasady, np. możliwość poszerzenia ogródka przed lokalem lub umiejscowienie go w innej lokalizacji – z oferty tej mogą skorzystać np. właściciele barów, kawiarni i restauracji, którzy nie mogą wygospodarować miejsca na ogródek w bezpośrednim sąsiedztwie lokalu” – informuje dalej magistrat. Źródło: PAP Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.