Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Szyby, które zamieniają resztki jedzenia w energię odnawialną. Innowacyjny projekt studenta

James Dyson

Szyby, które zamieniają resztki jedzenia w energię odnawialną. Innowacyjny projekt studenta

Student z Filipin za jednym zamachem postanowił rozwiązać dwa palące problemy dzisiejszego świata – marnowanie żywności i eksploatację paliw kopalnych. Opracowana przez niego technologia generuje czystą energię, jednocześnie łagodząc skutki zmian klimatu. Jego pomysł został nagrodzony James Dyson Award 2020. 

Carvey Maigue, student filipińskiego Mapúa University, jest pierwszym zwycięzcą nagrody Jamesa Dysona w kategorii Zrównoważony Rozwój. Zaprojektowany przez niego system o nazwie AuREUS przekształca odpady żywnościowe w energię odnawialną, przy pomocy szyb skupiających promienie UV. 

System AuREUS zastosowany w jednym z biurowców w Montrealu.

Jak powiedział Carvey, misją jego pracy jest stworzenie możliwości korzystania z energii słonecznej dla każdego. Projekt AuREUS pomoże zwalczać negatywne skutki zmian klimatu, wesprze lokalne rolnictwo oraz zapobiegnie marnotrawstwu żywności. 

Maigue podkreślił, że inspiracją do stworzenia projektu była ogromna – jego zdaniem – ekspozycja terenów miejskich na promienie UV, jeszcze bardziej spotęgowana z powodu szklanych szyb i ścian. 

Jak działa AuREUS?

Zarówno systemy ścienne, jak i okienne projektu AuREUS, wykorzystują zjawiska wywołujące zorzę polarną i południową. Cząsteczki luminescencyjne pochłaniają cząsteczki wysokoenergetyczne, a następnie ponownie emitują je jako światło widzialne. Maigue uzyskał podobne cząsteczki z niektórych odmian owoców i warzyw, a następnie umieścił je w żywicy. Emitują one promienie UV do ogniw fotowoltaicznych, które z kolei przekształcają światło w zrównoważoną energię elektryczną. 

Schemat funkcjonowania systemu AuREUS.

Technologia ta może również umożliwić przekształcanie całych budynków w pionowe farmy słoneczne. W 2019 roku Carvey Maigue ukończył pracę naukową, w której przedstawił kilka prototypów pionowych farm, udowadniając, że projekt jest możliwy do zrealizowania. Z kolei w tym roku zbadał przydatność lokalnych owoców i warzyw, z których ponad 78 może z powodzeniem stanowić źródło cząsteczek luminescencyjnych. 

Innowacyjne zgłoszenia

Wynalazek Carveya był jednym z 1800 zgłoszeń napływających z 27 krajów. Nagrodzono projekty w trzech kategoriach: Międzynarodowy Mistrz, Międzynarodowy Wicemistrz, oraz Zrównoważony Rozwój. Jak każdego roku, zwycięzców wyłonił sam James Dyson – projektant przemysłowy i założyciel Dyson Ltd.

Zasady tegorocznej edycji były bardzo zwięzłe – należało stworzyć projekt, który rozwiązuje problem. Międzynarodowym Mistrzem został The Blue Box – przystępne, niedrogie, domowe urządzenie, służące do wykrywania zmian występujących przy raku piersi. 

Wśród pozostałych pomysłów znalazł się O’Flow, który wychwytuje mikroplastiki, zanim trafią one do systemów rzecznych. Z kolei Econooc wykorzystuje grzybnię do stworzenia naturalnego ula dla irlandzkich pszczół środkowoeuropejskich, promując bioróżnorodność. 

– To wspaniałe, że wśród projektów znalazło się wiele pomysłów nie tylko wykonanych z najwyższą dokładnością, lecz także chroniących naszą planetę – powiedział Tom Crawford, Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju w Dyson. – Lista najlepszych projektów nie jest tylko zwyczajną listą zwycięzców. To lista procesów i wynalazków, które pomogą ulepszyć nasze życie i życie planety. 

Fot.: Dyson

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.