Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Talerze z otrębów stają się hitem

Talerze z otrębów stają się hitem

W dzisiejszych czasach środowisko naturalne boryka się z wieloma problemami, a jednym z nich jest jego zanieczyszczenie. Przyczyniają się do tego przede wszystkim ludzie, którzy np. nie segregują odpadów. Do poprawy sytuacji konieczna jest edukacja najmłodszych oraz stopniowe wycofywanie jednorazowych opakowań z tworzysz sztucznych. Eliminacja negatywnie oddziaływujących na przyrodę rzeczy nie jest jednak idealnym rozwiązaniem, ponieważ gospodarka nie znosi próżni. Dlatego też wielu kreatywnych przedsiębiorców dąży do ich zastąpienia proekologicznymi wariantami.

Ekologiczne talerze z otrębów

Jerzy Wysocki z Zambrowa to idealny przykład na to, że kreatywność otwiera wiele dróg w biznesie. Przed długi czas swojego życia był młynarzem. Produktem ubocznym podczas produkcji mąki są bezużyteczne otręby, które pan Wysocki postanowił wykorzystać. Stworzył z nich talerze, które mogą stać się powszechne w wielu restauracjach na świecie.

Tak też powstała firma Bioterm, której produkty z dnia na dzień stają się coraz bardziej znane. Ich główną zaletą jest nie tylko to, że są w stanie rozłożyć się w niecały miesiąc. Są przede wszystkim jadalne i bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Dzięki tym talerzom środowisko byłoby zanieczyszczane mniejszą ilością plastikowych odpadów, a sam klient paradoksalnie zyskałby dodatkowy posiłek.

Same naczynia mogą być wykorzystywane do podawania posiłków oraz podgrzewania. Nie ma problemu z użyciem ich do podgrzania posiłku w kuchenkach mikrofalowych oraz piekarnikach. W ofercie firmy pana Jerzego znajdują się również sztućce. To proekologiczne rozwiązanie może zyskać uznanie nie tylko w Polsce, ale również na zachodzie Europy.

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.