Ekologia Te święta będą inne niż wszystkie. Too Good To Go sprawdziło, co może zniknąć z wigilijnych stołów 22 grudnia 2022 Ekologia Te święta będą inne niż wszystkie. Too Good To Go sprawdziło, co może zniknąć z wigilijnych stołów 22 grudnia 2022 Przeczytaj także Ekologia nowy nius o wszystkim ale taki trochę dłuższy dla testa dadadADA Artykuł sponsorowany Ekologia Czym jest budynek zeroemisyjny? Charakterystyka i przykłady Zeroemisyjny budynek cechuje się zerowym zużyciem energii netto. Oznacza to, że całkowita ilość zużywanej przez niego energii w skali roku równa się ilości energii odnawialnej wytworzonej w danym miejscu. Jakie rozwiązania stosowane są w zeroemisyjnych budynkach? Artykuł sponsorowany Aż 93% badanych twierdzi, że te święta będą inne niż w poprzednich latach. Dlaczego? Too Good To Go, organizacja pomagająca ograniczyć marnowanie żywności, zapytała Polki i Polaków, jak planują święta w dobie rekordowej od lat inflacji. Rezygnujemy z 12 wigilijnych potraw Z okazji nadchodzących świąt Too Good To Go postanowiło zbadać nastawienia Polaków i Polek do bożonarodzeniowych przygotowań. Na co dzień organizacja zajmuje się edukacją o niemarnowaniu żywności i pomaga w tym wyzwaniu restauracjom w 17 krajach. Tym razem zajęła się jedzeniem, które zostaje po wigilijnej kolacji. Niemal wszyscy respondenci i respondentki, bo aż 93% przyznało, że tegoroczne święta będą inne niż wszystkie do tej pory. To z powodu wysokiej inflacji, która doprowadziła do tego, że cena jedzenie w listopadzie podrożała średnio o 22,3%! Co zmieni się na naszych stołach? Aż 35% uważa, że przygotowanie wigilii pochłonie większą część ich domowego budżetu. Podobny procent badanych zakłada, że świąteczne zakupy wyniosą ich od 300 do 500 złotych. W tym wypadku nie powinno dziwić, że prawie połowa z nas przygotuje mniej potraw niż zakłada tradycja. Z czego będziemy rezygnować? Wśród dań, z których najłatwiej będzie nam zrezygnować najczęściej pojawiały się: ryba po grecku (45%), pieczeń (44%), galareta wieprzowa/drobiowa (42%) oraz karp (40%). Decyzja o zmniejszeniu wigilijnego stołu wynika nie tylko z wysokich cen żywności, ale także troski o niemarnowanie jedzenia – do tego przyznało się 63% ankietowanych. 46% Polaków przygotuje za dużo jedzenia na święta A przynajmniej tak było do tej pory. Według badań po prawie połowie wigilijnych kolacji zostaną niezjedzone potrawy. Najczęściej wyrzucamy to, z czego najtrudniej nam zrezygnować przy redukowaniu wigilijnego stołu, czyli sałatkę jarzynową. Średnio ta potrawa ląduje w koszu w co drugim domu. Co ciekawe, równocześnie to element bez którego nie wyobrażamy sobie kolacji 24. grudnia. Do najczęściej wyrzucanych potraw z wigilijnego stołu należą też: pieczywo (38%), surowe produkty, owoce i warzywa (22%), śledź (21%), ryba po grecku (20%) oraz karp (15%). Nadal marnujemy ogromne ilości żywności – w czasie świąt jest to 30% więcej niż pozostałych miesiącach. Kwestia rosnących cen zwiększa widoczność tego problemu, bo wyraźnie odczuwamy, że wraz z jedzeniem wyrzucamy pieniądze. W dobie szalejącej inflacji sprytnym rozwiązaniem jest ratowanie paczek-niespodzianek z supermarketów. Dzięki temu możemy pozyskać podstawowe produkty za jedną trzecią ceny i być może na ich bazie przygotować świąteczne posiłki – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go. Dlaczego wyrzucamy jedzenie po świętach? Z badań wynika, że najczęściej wymienianymi powodami było zepsucie żywności (52%) i za dużo przygotowanego jedzenia (51%). Pomimo tego tylko 17% przyznaje, że planuje w tym roku zmniejszyć porcję przygotowywanych potraw. Są inne alternatywy niż śmietnik Co pocieszające, zdecydowana większość respondentów i respondentek przyznało, że chcę ograniczyć marnowanie jedzenia w święta. Jak to zrobić? Kluczowe zasady, o których trzeba pamiętać, jeżeli nie chcemy, aby świąteczne jedzenie znalazło się w koszu na śmieci to: przemyślane zakupy, odpowiednie przechowywanie jedzenia, wykorzystanie tego, co niezjedzone do przygotowania kolejnych potraw, dzielenie się z innymi. Too Good To Go także przygotowało świąteczne tipy, które pomogą ci wyrzucić mniej. Z pozostałości karpia możesz przygotować zapiekankę rybną, a z suszu po kompocie upiec ciasto. Jeśli chcesz, żeby twoje wędliny przetrwały dłużej przechowuj je w papierze pergaminowym. A na końcu najważniejsza rada, która sprawi, że sałatką jarzynową będziesz cieszyć się znacznie dłużej – majonez dodaj tuż przed podaniem. Wszystkiego niezmarnowanego! Źródła: mat. prasowy Fot. główna: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.