Wiadomości OZE W jaki sposób możemy zmniejszyć nasz ślad węglowy? 12 lipca 2019 Wiadomości OZE W jaki sposób możemy zmniejszyć nasz ślad węglowy? 12 lipca 2019 Przeczytaj także Artykuł Sponsorowany XENE autoryzowanym dystrybutorem w Polsce i UE paneli TW(Tongwei) Solar – lidera wśród producentów PV na świecie W lipcu 2023 roku spółka Xene podpisała umowę na dystrybucję modułów fotowoltaicznych ze światowym liderem w produkcji komponentów fotowoltaicznych na świecie, firmą TW(Tongwei) Solar. Umowa określa zasady bezpośredniej współpracy w Polsce i na rynkach zagranicznych, głównie w Unii Europejskiej, na których już aktywnie działa Xene. Kontrakt na najbliższe lata zakłada zakupy na poziomie kilkudziesięciu MW paneli w technologii PERC i N-type. Artykuł sponsorowany Świat Pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza wystartuje w 2024 roku W 2024 roku loty rozpoczyna pierwsza zeroemisyjna linia lotnicza. Flota Ecojet ma składać się z samolotów elektrycznych napędzanych przez zielony wodór. Co więcej, pasażerowie na pokładzie będą mieli do wyboru wyłącznie wegańskie posiłki. Jakie trasy obejmie linia Ecojet? Ślad węglowy (ang. carbon footprint) to suma gazów cieplarnianych wyprodukowanych przez człowieka w trakcie całego jego życia. Czy jest ona stała i niezmienna, czy może mamy jakikolwiek wpływ na jego zmniejszenie? Okazuje się, że mamy – i to dość istotny! Jak zmniejszyć swój ślad węglowy? – Co więc my możemy zrobić jako społeczeństwo, by zmniejszyć ślad węglowy, który emitujemy do atmosfery? Pierwsza rzecz: nasz sposób transportu. Zastanówmy się następnym razem, wybierając auto, czy aby na pewno musimy dojechać do pracy samochodem? Rowery, samochody elektryczne, transport miejski – to są sposoby, w jakie my możemy eliminować nasz ślad węglowy. (…) No i ostatni krok: energetyka w naszym domu. Czy prąd, którego używamy, powstaje z ekologicznych źródeł energii? Czy możemy zastosować panele fotowoltaiczne czy chociażby inne źródła energii w naszym domostwie? Jesteśmy społeczeństwem odpowiedzialnym i wybierajmy mądrze i odpowiedzialnie, bo to od nas zależy zmiana, którą chcemy widzieć w świecie – zaapelowała Joanna Maraszek, redaktorka portalu Świat OZE. Warto mieć świadomość, że bardzo duża ilość emisji gazów cieplarnianych związana jest z produkcją żywności. Według wyliczeń naukowców konsumenci nie zdają sobie sprawy z tego, ile gazów cieplarnianych zostaje wytworzonych w takim procesie. Przykładowo: wyprodukowanie 1 kg mięsa wymaga nakładów ok. 20 tys. litrów wody oraz 12 kg zboża i soi. W przypadku wołowiny wskaźniki są jeszcze wyższe, bowiem wynoszą nawet 50 tys. litrów wody. Statystyki dotyczące produkcji żywności pochodzenia roślinnego są łaskawsze: 15 tys. litrów wody należy przeznaczyć do wyhodowania 60 kg ziemniaków lub nawet 120 kg marchwi. W skład śladu węglowego wchodzi dwutlenek węgla, podtlenek azotu, metan oraz inne gazy szklarniowe, wyrażane za pomocą jednostki, jaką jest tona ekwiwalentu dwutlenku węgla (tCO2e). Z badań wynika, że najmniej śladu węglowego produkowane jest przez mieszkańców Afryki – w skali roku to średnio 1 tCO2e na osobę. Na przeciwległym biegunie znajdują się mieszkańcy Luksemburga i Stanów Zjednoczonych – produkują oni niemal 30 tCO2e rocznie na głowę. Statystyczny Brytyjczyk produkuje rocznie 15,4 tCO2e, natomiast Polak 8,7 tCO2e. Średnia światowa wynosi 5 tCO2e na osobę rocznie. Ze szczegółowym raportem na temat śladu węglowego można zapoznać się na stronie: https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es803496a#. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.