Wiadomości OZE Warszawa na liście 10 miast z najlepszymi daniami dla wegan 13 grudnia 2019 Wiadomości OZE Warszawa na liście 10 miast z najlepszymi daniami dla wegan 13 grudnia 2019 Przeczytaj także Artykuł Sponsorowany XENE autoryzowanym dystrybutorem w Polsce i UE paneli TW(Tongwei) Solar – lidera wśród producentów PV na świecie W lipcu 2023 roku spółka Xene podpisała umowę na dystrybucję modułów fotowoltaicznych ze światowym liderem w produkcji komponentów fotowoltaicznych na świecie, firmą TW(Tongwei) Solar. Umowa określa zasady bezpośredniej współpracy w Polsce i na rynkach zagranicznych, głównie w Unii Europejskiej, na których już aktywnie działa Xene. Kontrakt na najbliższe lata zakłada zakupy na poziomie kilkudziesięciu MW paneli w technologii PERC i N-type. Artykuł sponsorowany Fotowoltaika Fotowoltaika w bloku mieszkalnym. Wszystko, co musisz wiedzieć Fotowoltaika coraz częściej przyciąga uwagę mieszkańców bloków, jak i spółdzielni. Do inwestycji w elektrownię słoneczną zachęca nie tylko niższa cena… Warszawa jest w czołówce miast na świecie z najlepszą ofertą dla wegan i wegetarian. W tym roku w słynnym raporcie HappyCow stolica wyprzedziła Pragę i Paryż. W Warszawie wegetarianie i weganie nie mogą narzekać na brak oferty z daniami z kuchni roślinnej w restauracjach. Amerykański raport HappyCow umieścił naszą stolicę na liście 10 miast na świecie z najbardziej różnorodnym i smacznym menu dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Wyprzedziliśmy Pragę i Paryż i zajęliśmy w rankingu szóste miejsce. Podium zajmują Londyn, Nowy Jork i Berlin. Z raportu wynika, że w Warszawie jest 50 wegańskich restauracji, a lokali vege-friendly jest 150 – aż o 38 więcej niż rok temu. Wśród nich jest dobrze znana wszystkim Krowarzywa Vegan Burger, ale też nowości, takie jak Uki Uki Green (wegańskie rameny). Diety, które zawierają dużo mięsa, są najbardziej niszczycielskie dla środowiska – alarmują badacze. Produkcja żywności to czynnik, który może zaważyć na naszej przyszłości i doprowadzić do nieodwracalnych w skutkach zmian klimatycznych, jak i pozbawić nas wody (za 70 procent poboru wody słodkiej odpowiada rolnictwo). Produkcja żywności stanowi też 37 procent globalnych emisji gazów cieplarnianych. Według danych aż 40 procent powierzchni Ziemi zajmują pola i pastwiska, 90 procent z nich to pola uprawne i hodowlane. Najbardziej negatywny wpływ na środowisko ma hodowla zwierząt. Naukowcy podkreślają, że dieta roślinna to korzyść dla zdrowia – spożycie mięsa i nabiału wśród społeczeństw zachodnich jest przyczyną chorób. W USA badania wykazały wysoką korelację pomiędzy spożyciem mięsa (zwłaszcza czerwonego), a zachorowaniem na raka piersi i szyjki macicy wśród kobiet. W raporcie zespołu Lanceta można przeczytać, że „Niezdrowe diety [tj. wysokokaloryczne, z dużą ilością produktów przetworzonych i pochodzenia zwierzęcego – red.] stwarzają większe zagrożenie zdrowotne niż seks bez zabezpieczeń, alkohol, narkotyki i tytoń razem wzięte”. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.