Polska Wegeburgery z Holandii na polskich stołach? Vion wkracza na rynek 28 lutego 2020 Polska Wegeburgery z Holandii na polskich stołach? Vion wkracza na rynek 28 lutego 2020 Przeczytaj także Fotowoltaika Ekologiczne i efektywne energetycznie budownictwo dla rodzin i miast W Mysłowicach powstaje pierwszy modułowy budynek społeczny w Polsce. Za projekt odpowiada zespół naukowców, projektantów i technologów skupionych w konsorcjum badawczo-rozwojowego DMD-M z udziałem spółki DMDmodular z podkrakowskiej Skawiny, Politechniki Krakowskiej oraz firmy Lightoffo. To szansa dla samorządów w Polsce na budowę ekologicznych i efektywnych energetycznie obiektów, które mogą powstać w zaledwie 4,5 miesiąca. Ekologia W jaki sposób dane satelitarne mogą pomóc chronić środowisko? Dzięki zdjęciom zrobionym przez satelity orbitujące wokół Ziemi, udało się znaleźć wyciek ropy naftowej w Zatoce Meksykańskiej, a innym razem ocenić straty wywołane huraganem. Do czego jeszcze można wykorzystywać dane satelitarne, aby dzięki nim chronić środowisko naturalne? Polscy producenci ociągają się z ofertą zamienników mięsa, gdy tymczasem do 2030 roku globalny rynek roślinnych substytutów mięsa ma być wart ponad 250 mld dolarów. Miejsce dla siebie na polskim rynku znaleźli Holendrzy z firmy Vion. Firma Vion zatrudnia 12 tys. osób, jest dużą holenderską grupą mięsną. Zajmuje się produkcją mięsa wołowego, wieprzowego i daniami gotowymi. Jest też największym producentem mięsa ekologicznego w Europie. W 2019 roku zarząd firmy zdecydował o rewolucji i postanowił ruszyć z produkcją zamienników mięsa. W tym celu przekształcono cały zakład w Leeuwarden, w którym wcześniej produkowano wołowinę. – Zależy nam na tym żeby w zakładzie nie było żadnego zwierzęcego DNA. Uważamy, że aby móc nazwać produkt wegetariańskim czy wegańskim, trzeba produkować go w odrębnym zakładzie. Wiemy, że istnieją firmy, które wytwarzają obie te kategorie obok siebie w jednej fabryce, ale według nas tak się nie da – mówi Portalowi Spożywczemu Willem Cranenbroek, dyrektor generalny Vion. Firma planuje podbić polski rynek, na którym zamienniki mięsa wciąż zajmują miejsce marginalne. Tymczasem w tej chwili wartość globalnego rynku wynosi już 5 mld dolarów, a według prognoz do 2030 roku ma być wart już 250 mld dolarów. Nowy zakład Vion ma produkować 6 tys. ton substytutów roślinnych rocznie. Część z nich trafi na polski rynek. – Półki w sieciach handlowych uginają się tam od różnego rodzaju produktów, przez co na ten rynek jest już bardzo ciężko wejść. Dlatego postanowiliśmy się skupić na trzech innych kierunkach: Holandii, Niemczech i Polsce. Z zainteresowaniem patrzymy zwłaszcza na Polskę, która rozwija się szybko, ale w sklepach nie ma jeszcze zbyt wielu produktów tego rodzaju. W naszej ocenie cena jest główną barierą sprzedażową. W Holandii Beyond Meat sprzedaje dwa kotlety po 6 euro. Uważamy, że taki produkt powinien być o połowę tańszy – dodał Cranenbroek. Na początek będą produkowane roślinne burgery, „sznycel drobiowy” i „mięso mielone”. W planach jest bekon w plastrach, a także kiełbaski. Zamienniki produkowane są na bazie soi, z kolei „mielone” i „sznycel” powstał z białka grochowego i pszennego. Źródło: portalspozywczy.pl Fot. główne: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.