Wiadomości OZE Wegetariańskie restauracje podbijają Europę i Polskę 27 marca 2019 Wiadomości OZE Wegetariańskie restauracje podbijają Europę i Polskę 27 marca 2019 Przeczytaj także Artykuł Sponsorowany XENE autoryzowanym dystrybutorem w Polsce i UE paneli TW(Tongwei) Solar – lidera wśród producentów PV na świecie W lipcu 2023 roku spółka Xene podpisała umowę na dystrybucję modułów fotowoltaicznych ze światowym liderem w produkcji komponentów fotowoltaicznych na świecie, firmą TW(Tongwei) Solar. Umowa określa zasady bezpośredniej współpracy w Polsce i na rynkach zagranicznych, głównie w Unii Europejskiej, na których już aktywnie działa Xene. Kontrakt na najbliższe lata zakłada zakupy na poziomie kilkudziesięciu MW paneli w technologii PERC i N-type. Artykuł sponsorowany Fotowoltaika Fotowoltaika w bloku mieszkalnym. Wszystko, co musisz wiedzieć Fotowoltaika coraz częściej przyciąga uwagę mieszkańców bloków, jak i spółdzielni. Do inwestycji w elektrownię słoneczną zachęca nie tylko niższa cena… W Europie mamy wegetariańskie restauracje, które zajmują najlepsze miejsca w rankingach. Jak podaje ranking Happy Cow, najbardziej wegetariańskim miastem świata jest Berlin, potem Los Angeles, a na trzecim miejscu – Warszawa. W naszej stolicy znajduje się około 40 wegańskich restauracji i barów. W takich miejscach można zjeść wegetariańskiego schabowego, kopytka orkiszowe, wegeburgery, falafele, shakshuki, wegańskie kebaby czy wegańskie sushi. W warszawskim Wegeguru można zjeść zimowe spring rollsy, okonomiyaki, czy mango curry. Uwaga! Właścicielem tego miejsca jest twórca gry „Wiedźmin”. Z kolei w Vege Miasto można zjeść coś z różnych zakątków świata od pierogów poprzez tortille, kofty, racuchy po makarony. Występują tam także bary bezmleczne, takie jak Lokal Vegan Bistro lub Vege Bistro. W Think Love Juices można wypić owocowo-warzywne soki oraz dania wegańskie i bezglutenowe. Biznes hotelarsko-restauracyjno-cateringowy (w skrócie HoReCa) ciągle się rozwija, a moda na jedzenie wegetariańskie i ekologiczne wspiera rozwój branży gastronomicznej. Dzięki temu powstaje coraz więcej tego typu knajp, barów czy restauracji. Polacy odżywiają się zdrowo i są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą. Jak podają statystyki, 60% z nas odmawia sobie produktów wysokosłodzonych oraz bogatych w tłuszcz i sól. Z kolei 50% wyrzeka się konserwantów i ulepszaczy w jedzeniu. Natomiast około 10% osób jest na diecie wegetariańskiej i jak widać kuchnia ta cieszy się coraz to większą popularnością, bo aż 40% Polaków zadeklarowało się do przejścia na zdrowszy tryb życia. Taki trend utrzymuje się zwłaszcza wśród młodych ludzi. To pokazuje, że czeka nas poważna zmiana w żywieniu Polaków. Za kilkanaście lat odsetek osób spożywających mięso będzie spadać. Decyzje młodych ludzi będą miały wpływ na rynek HoReCa i tym samym na gospodarkę. Branża ta rozwija się w tempie 5% rocznie, co oznacza, że jedzenie “na mieście” jest coraz bardziej popularne, podobnie jak jedzenie zamawiane przez Internet. Z kolei w Berlinie – zwycięzcy rankingu – wegetariańskie knajpy można znaleźć na każdym kroku. W lokalu Alaska można zobaczyć wyrabiane na miejscu wegańskie sery, a w kawiarni Ora można spróbować świeżego chleba. Z kolei na tak zwanych imbiss, czyli budkach z jedzeniem, można także znaleźć coś zdrowego. Oprócz restauracji w stolicy Niemiec są również sklepy z produktami wegetariańskimi. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.