Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Wyjątkowy jadłospis na święta #21

ekoświęta

Wyjątkowy jadłospis na święta #21

Lubisz jeść smakowicie, zdrowo i roślinne, ale podczas świąt przerasta Cię ilość i jakość dań serwowanych przez rodzinę? Weź sprawy w swoje ręce i zrewolucjonizuj świąteczną formułę jedzenia w ekoświęta! Seleryba, wegański śledź i sojonez? Voilà!

Alternatywy dla szczęśliwej ryby

Seleryba

Jeżeli lubisz selery, to ten przepis jest dla Ciebie. Od lat stosowany w kuchni roślinnej i przyrządzany podczas wigilijnej wieczerzy. Nie tylko dla wegan. Wodorosty nori kupicie w większości sklepów ze zdrową żywnością i większych dyskontach na działach z żywnością kuchni świata.

Składniki:

  • 2 selery
  • bulion warzywny
  • wodorosty nori – kilka sztuk
  • 1 szklanka mąki do panierki
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól oraz inne dowolne przyprawy do smaku
  • mąka pszenna

Wykonanie:

  1. Selery myjemy. Nie obieramy. Kroimy go na plastry około 1,5 cm. Plastry wrzucamy do bulionu warzywnego lub po prostu gotujemy w towarzystwie jarzyn, czy skondensowanego, naturalnego bulionu warzywnego. Dodajmy do garnka wodorosty, około 1 arkusz.
  2. Seler gotujemy około 10 minut i po ugotowaniu możemy zdjąć jego skórkę. Możemy przeciąć plastry na pół lub zostawić większe. Przecinamy wodorosty nori na kilkucentymetrowe paski.
  3. Oprószamy selera w soli i pieprzu. Owijamy go kawałkiem nori i moczymy w mleku sojowym, a następnie obtaczamy w mące.
  4. Wypanierowane selery wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto. Odsączamy selerybę na ręczniku papierowym. 
  5. Podajemy z dodatkami: chałką, ziemniaczkiem, surówką lub kapustą z fasolą:)

Kotlety sojowe po grecku na ciepło (à la śledzie)

Kolejna, wspaniała okazja, aby oczarować rodzinę bezrybnym śledziem po grecku.

Składniki:

  • opakowanie kotletów sojowych lub 12 – 18 sztuk
  • sól i pieprz lub inne przyprawy do moczenia kotletów, np. ziele angielskie, sos sojowy
  • łyżka sosu sojowego lub więcej
  • mąka pszenna lub żytnia do obtoczenia

Sos grecki:

  • marchew 2 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • kawałek selera
  • ewentualnie 1 cebula
  • ¼ kapusty pekińskiej
  • olej lub oliwa do sosu, pół szklanki lub mniej
  • pieprz czarny i ziołowy – nasiona lub/i w całości
  • ziele angielskie – ok. 10 ziaren
  • liście laurowe – kilka liści
  • sól i cukier 
  • woda
  • ocet, około ⅓ szklanki lub więcej w zależności od upodobań (może być ryżowy lub dowolny ulubiony)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
Źródło: vegetka.pl

Wykonanie:

  1. Kotlety sojowe gotujemy przez kilka minut na małym ogniu lub wrzucamy do wrzątku z przyprawami. Dodajmy do wody ziele angielskie, pieprz, sos sojowy, szczyptę kurkumy, asafetydy, czy suszonego czosnku. Kiedy zmiękną, odkładamy je na sitko do odsączenia.
  2. Na tarce ścieramy marchewki, pietruszkę i małą cząstkę selera oraz kapustę pekińską – około ¼. Jeżeli lubimy cebulę, również skrójmy w piórka jedną sztukę.
  3. Na woku lub patelni wylewamy oliwę lub olej, wrzucamy wszystkie starte jarzyny (jeśli używamy cebuli, dodajmy ją najpierw). Dla wzmocnienia efektu (zanim wrzucimy warzywa) możemy na rozgrzany tłuszcz dodać przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, ziele, asafetydę (lub kurkumę i czosnek, jeśli nie mamy), liście laurowe, ziele angielskie lub świeże chili, jeśli lubimy ostre. Smażymy chwilę jarzyny, aby uwolniły smak.
  4. Dodajemy łyżeczkę cukru, szklankę wody, koncentrat pomidorowy, puszkę pomidorów oraz ocet. Dusimy jarzyny z dodatkami około 10 minut. Sos odstawiamy.
  5. Na osobnej patelni smażymy odsączone kotlety sojowe. Możemy obtoczyć je w mące (żytniej lub pszennej) z przyprawami, np. pieprzem, słodką papryką i odrobiną soli oraz asafetydy. Smażymy kotleciki na złoto z obu stron, uważając, aby się nie przypaliły. Jeżeli nie chcemy obciążać organizmu smażonym kotletem, upieczmy je według poniższego przepisu.
  6. Usmażone kotlety sojowe, odcedzamy na ręczniku papierowym. Wrzucamy do miski kilka sztuk i zalewamy sosem. Możemy układać składniki na przemian lub zalać kotleciki ciepłym sosem. Dodajmy przyprawy, które lubimy, jeśli smak jest mało wyraźny.

Kotlety sojowe pieczone, podawane z żurawiną

Lubisz mięsiste, roślinne dania? Świąteczny przepis na kotlety sojowe zachwyci każdego członka rodziny! Wielu z nich nie dostrzeże, że to w pełni wegański przepis!

Składniki:

  • oliwa i ulubione przyprawy: chili, pieprz, przyprawy indyjskie, kurkuma, kminek, imbir, czosnek, kolendra
  • kotlety sojowe – paczka lub kilkanaście sztuk
  • mąka pszenna lub żytnia
  • sól i/ lub sos sojowy
  • żurawina w słoiczku 

Dodatki:

  • pieczone ziemniaczki
  • cebula dymka
  • ogórek
  • pomidor
  • oliwa
  • rukola
  1. Zrób marynatę do kotletów sojowych: zmieszaj oliwę z chilli, sosem sojowym, siekanym imbirem, ulubionymi przyprawami, kolendrą, ziarnami pieprzu, kminkiem lub indyjską mieszanką.
  2. Kotlety sojowe namocz w gorącej wodzie lub gotuj kilka minut na małym ogniu do momentu, aż zmiękną. Do wody dodaj: ziele angielskie, ziarna pieprzu, paprykę, kurkumę, sos sojowy lub inne ulubione przyprawy. Kotlety wsiąkną część zalewy, więc nie musisz się obawiać, że przesadzisz z przyprawami. Warto dodać ich sporo.
  3. Kiedy kotlety sojowe zmiękną, wyrzuć je na sitko i odcedź. Im skuteczniej odcedzisz, tym będą lepsze. 
  4. Następnie osuszone kotlety wrzucamy do oliwy z przyprawami, aby dokładnie pokryły się aromatyczną marynatą.
  5. Takie kotlety możesz obtoczyć w mące pszennej lub żytniej z odrobiną soli i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 190 stopni na max. 20 minut. Kontrolujmy, czy kotlety nie wysychają.
  6. Gotowe kotlety można podawać z żurawiną, świątecznymi sałatkami w towarzystwie pomidorów i ogórków, dymki oraz pieczonych ziemniaczków.

Sojonez

Król wegańskich sałatek, baza sosów, dodatek do kanapek, obiadów i wszystkiego, co słone i roślinne. Produkty kupisz w każdym ekosklepie i na działach kuchni świata (czarna sól).

Składniki:

  • szklanka mleka roślinnego – niesłodzonego
  • płatki drożdżowe – duża łyżka
  • musztarda – pół łyżki
  • sól kala namak, czyli czarna sól indyjska – pół łyżeczki
  • łyżka lub dwie soku z cytryny albo: ocet jabłkowy, ocet winny, albo sok z limonki
  • olej roślinny – minimum 1 szklanka i więcej

Wykonanie:

  1. Mleko roślinne i olej wlewamy do zamykanego blendera, miksera lub malaksera.
  2. Wrzucamy płatki drożdżowe, dodajemy musztardę, czarną sól, a na końcu sok z cytryny.
  3. Wszystko miksujemy, aż do momentu uzyskania gęstej masy – trwa to niecałą minutę.
  4. Jeśli masa nie zgęstnieje, dodajemy więcej oleju, który ścina masę. Jeśli masa jest za mało kwaśna, dodajmy śmiało więcej soku z cytryny lub octu.
  5. Próbując masę, możemy dodać szczyptę kurkumy lub innych przypraw. Składniki podane powyżej służą stworzeniu bazy, z której można wyczarować dowolny sos na bazie sojonezu.

Smacznego!

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.