Polska Zalecenia GIS dla targowisk i bazarów. Higiena rąk i kaszlu 16 kwietnia 2020 Polska Zalecenia GIS dla targowisk i bazarów. Higiena rąk i kaszlu 16 kwietnia 2020 Przeczytaj także Fotowoltaika Ekologiczne i efektywne energetycznie budownictwo dla rodzin i miast W Mysłowicach powstaje pierwszy modułowy budynek społeczny w Polsce. Za projekt odpowiada zespół naukowców, projektantów i technologów skupionych w konsorcjum badawczo-rozwojowego DMD-M z udziałem spółki DMDmodular z podkrakowskiej Skawiny, Politechniki Krakowskiej oraz firmy Lightoffo. To szansa dla samorządów w Polsce na budowę ekologicznych i efektywnych energetycznie obiektów, które mogą powstać w zaledwie 4,5 miesiąca. Ekologia W jaki sposób dane satelitarne mogą pomóc chronić środowisko? Dzięki zdjęciom zrobionym przez satelity orbitujące wokół Ziemi, udało się znaleźć wyciek ropy naftowej w Zatoce Meksykańskiej, a innym razem ocenić straty wywołane huraganem. Do czego jeszcze można wykorzystywać dane satelitarne, aby dzięki nim chronić środowisko naturalne? GIS wydał obszerne zalecenia dotyczące higieny na bazarach i targowiskach. W wielu miastach na „giełdach” i targach wciąż są tłumy. Czy bazary to bezpieczne miejsce? Zalecenia GIS są obszerne i dotyczą głównie stoisk z żywnością. Rekomendacje są bardzo rygorystyczne. Czy sprzedawcom uda się je spełnić? Jeśli zalecenia dotyczące higieny nie będą przestrzegane, zarządca targowiska będzie miał prawo je zamknąć. Spis treści Publikujemy listę zaleceń. Co należy zrobić? 1. Higiena rąk:2. Higiena kaszlu i oddychania:3. Zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością:4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe tj.: gorączka, kaszel, duszność.5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra).6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych Publikujemy listę zaleceń. Co należy zrobić? – Stosować właściwą higienę rąk– Stosować higienę kaszlu i oddychania– Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością– Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego– Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)– W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych 1. Higiena rąk: Osoby mające kontakt z żywnością, muszą często myć ręce: Przed rozpoczęciem pracy;Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;Po skorzystaniu z toalety;Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;Po kontakcie z pieniędzmi.W przypadku straganów na bazarze/targowisku np. z warzywami i owocami, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem 2. Higiena kaszlu i oddychania: Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze. 3. Zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością: Osoby pracujące przy dostawie i sprzedaży żywności na targowiskach, bazarach – na straganach, w sklepikach, stoiskach etc. – powinny zweryfikować wprowadzone dobre praktyki higieniczne 4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe tj.: gorączka, kaszel, duszność. Nie dopuszczać do kontaktu z surowcem lub produktem osób, które mają objawy zakażenia dróg oddechowych, nawet łagodny kaszel albo gorączkę. W przypadku nieprzestrzegania tych zasad nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi. 5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra). Dotyczy to zarówno osób w sklepikach i sklepach jak również na terenie całego targowiska, gdzie nie powinno się znajdować zbyt wiele osób. Osoby, które oczekują na swoją kolej po zakupy również powinny zachować dystans 1.5m. W sklepach i sklepikach należy zachować ten odstęp między klientami, jak również od osób sprzedających. Poza częstym myciem i dezynfekcją, w sklepach/sklepikach w miarę możliwości zaleca się wietrzenie pomieszczeń. 6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych Płatności bezgotówkowe są bezpieczniejsze, jednakże trzeba mieć na uwadze np. seniorów, który często nie korzystają z płatności kartą. Powinni mieć oni możliwość dokonania płatności, dlatego też po każdym kontakcie z gotówką, należy myć ręce lub przynajmniej je zdezynfekować preparatem na bazie 60% alkoholu. Możliwe jest też zorganizowanie dowozu towaru do klientów – w miarę możliwości kadrowych/transportowych. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.