Polska Zaskakujący efekt pandemii. Polacy odżywiają się dużo lepiej 12 kwietnia 2020 Polska Zaskakujący efekt pandemii. Polacy odżywiają się dużo lepiej 12 kwietnia 2020 Przeczytaj także Fotowoltaika Ekologiczne i efektywne energetycznie budownictwo dla rodzin i miast W Mysłowicach powstaje pierwszy modułowy budynek społeczny w Polsce. Za projekt odpowiada zespół naukowców, projektantów i technologów skupionych w konsorcjum badawczo-rozwojowego DMD-M z udziałem spółki DMDmodular z podkrakowskiej Skawiny, Politechniki Krakowskiej oraz firmy Lightoffo. To szansa dla samorządów w Polsce na budowę ekologicznych i efektywnych energetycznie obiektów, które mogą powstać w zaledwie 4,5 miesiąca. Ekologia W jaki sposób dane satelitarne mogą pomóc chronić środowisko? Dzięki zdjęciom zrobionym przez satelity orbitujące wokół Ziemi, udało się znaleźć wyciek ropy naftowej w Zatoce Meksykańskiej, a innym razem ocenić straty wywołane huraganem. Do czego jeszcze można wykorzystywać dane satelitarne, aby dzięki nim chronić środowisko naturalne? Wciąż nie ma szczepionki na koronawirusa, więc dietetycy apelują o racjonalne odżywianie, by maksymalnie wesprzeć nasz system odpornościowy. Z badań wynika, że Polacy wzięli sobie te rady do serca. Znacząco wzrosła liczba spożywanych owoców i warzyw, zwłaszcza cebuli i marchewki. Badanie wśród polskich konsumentów przeprowadził Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowym badaniom konsumpcji warzyw i owoców”. W marcu mniej Polaków niż w lutym (22% wobec 26%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Najpopularniejszymi warzywami była marchew, którą jadło aż 88% Polaków, cebula (87%) i pomidory (84%). – Badania pokazują, że cały czas ilość warzyw i owoców w diecie Polaków jest niewystarczająca. Dziś naszym wyzwaniem jest odporność. Ludzie, którzy mają prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy lepiej radzą sobie z chorobą. Dotyczy to także koronawirusa – mówi Paweł Myziak, Członek Zarządu Zrzeszenie Producentów Papryki RP. Wciąż trwają prace nad wynalezieniem szczepionki na koronawirusa. Tymczasem immunolodzy zalecają ograniczenie spożywania mięsa i włączenie do diety ryb, a także większej ilości warzyw, zwłaszcza tych, które posiadają dużą ilość antyoksydantów. – Są dwa powody, dla których powinniśmy dziś mówić o roli warzyw i owoców w naszej diecie. Po pierwsze dostarczają bardzo silnych antyoksydantów, po drugie stymulują nasz układ odpornościowy. Ludzie, którzy są zdrowi i zdrowo się odżywiają są odporni. Jedząc zdrowo, organizm nawet zainfekowany zwalczy wirusa, choroba się nie rozwinie. Co to znaczy przechodzić zakażenie bez objawów? To znaczy mieć tak silny organizm, że on bez efektów ubocznych, potrafi sobie poradzić z chorobą – mówi prof. n. farm. Iwona Wawer. Z badań wynika, że Polacy odżywają się w czasie pandemii dużo lepiej i z większą świadomością układają codzienne menu. Być może obecność w domu również sprzyja bardziej zróżnicowanym daniom, rzadziej też sięgamy po gotowe produkty. – Na wirusy nie ma lekarstwa. Jedynym lekarstwem jest wzmocnienie odporności. Wszystkie wirusy wywołują stany zapalne górnych dróg oddechowych, musimy zatem mieć w diecie dużo czynników działających przeciwzapalnie. To jest dobry czas by docenić rolę warzyw i naszych owoców w diecie – mówi prof. n. farm. Iwona Wawer. Źródło: portalspozywczy.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.