Polska Zero Waste w branży mleczarskiej. Polmlek będzie eko 14 lutego 2020 Polska Zero Waste w branży mleczarskiej. Polmlek będzie eko 14 lutego 2020 Przeczytaj także Fotowoltaika Ekologiczne i efektywne energetycznie budownictwo dla rodzin i miast W Mysłowicach powstaje pierwszy modułowy budynek społeczny w Polsce. Za projekt odpowiada zespół naukowców, projektantów i technologów skupionych w konsorcjum badawczo-rozwojowego DMD-M z udziałem spółki DMDmodular z podkrakowskiej Skawiny, Politechniki Krakowskiej oraz firmy Lightoffo. To szansa dla samorządów w Polsce na budowę ekologicznych i efektywnych energetycznie obiektów, które mogą powstać w zaledwie 4,5 miesiąca. Ekologia W jaki sposób dane satelitarne mogą pomóc chronić środowisko? Dzięki zdjęciom zrobionym przez satelity orbitujące wokół Ziemi, udało się znaleźć wyciek ropy naftowej w Zatoce Meksykańskiej, a innym razem ocenić straty wywołane huraganem. Do czego jeszcze można wykorzystywać dane satelitarne, aby dzięki nim chronić środowisko naturalne? Grupa Polmlek wprowadza rewolucyjne zmiany, które odmienią branżę mleczarską. Mleko będzie w biodegradowalnych opakowaniach, a woda stosowana w produkcji ponownie odzyskiwana. Wdrażanie ekologicznych rozwiązań trwa od kilku miesięcy. Polmlek produkuje towary mleczarskie i soki. Od dłuższego czasu trwają prace nad rozwiązaniami, które będą bardziej przyjazne środowisku. Szykuje się duża rewolucja. Zmienią się opakowania – nie będzie już pokrytych srebrną folią kolorowych kartoników, a szara tektura z napisami w jednej barwie. Na półkach w sklepach znajdziemy też dużo cieńsze opakowania jogurtów, serków i deserów. Będą one dodatkowo usztywnione łatwą do zdjęcia, tekturową owijką, aby osłonić je przed zgniataniem. Po wykorzystaniu, można ją łatwo odczepić i wyrzucić do kosza na papier. Na każdym opakowaniu pojawią się zresztą specjalne oznaczenia, które ułatwią klientom segregowanie odpadów. – Nasze soki Fortuna będą nalewane w kartony produkowane z materiałów odnawialnych. Papier używany do produkcji opakowania pochodzi z lasów certyfikowanych FSC, czyli nasz klient wie, że nie został on wyprodukowany kosztem lasu, zwierząt, roślin ani ludzi, których byt od niego zależy. Plastik będący składową kartonu, w tym zakrętka, także jest pochodzenia roślinnego. Standardowy plastik jest produkowany z paliw kopalnych, czyli z ropy naftowej, który już na etapie wydobycia powoduje degradację środowiska. Tymczasem w naszych opakowaniach używany jest tylko plastik z trzciny cukrowej, która rosnąc przyczynia się do redukcji dwutlenku węgla. Aż 83% kartonu jest pochodzenia roślinnego. Taki karton to 2,5 krotnie mniej plastiku, niż w opakowaniu tradycyjnym – wymienia Portalowi Spożywczemu Joanna Kołodyńska, dyrektorka marketingu Grupy Polmlek. W największym zakładzie firmy w Lidzbarku Warmińskim specjaliści pracują nad technologią, która umożliwi wykorzystanie i przetwarzanie mleka w całości. W tej chwili pozostają odpady pochodzenia serwatkowego – być może znajdzie się dla nich zastosowanie, możliwe, że przy produkcji paszy dla zwierząt. Zarząd firmy podkreśla, że rozwiązania eko to po prostu korzyść dla wszystkich – energooszczędność i recykling, a także marnowanie surowca obniżone do minimum to oszczędność i wsparcie dla walki o przyszłość planety. Źródło: portalspozywczy.pl Fot. główna: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.