Reklama

Dodatkowa wypłata dla polecających produkty OZE

Zarejestruj się

Zero Waste w branży mleczarskiej. Polmlek będzie eko

Zero Waste w branży mleczarskiej. Polmlek będzie eko

Grupa Polmlek wprowadza rewolucyjne zmiany, które odmienią branżę mleczarską. Mleko będzie w biodegradowalnych opakowaniach, a woda stosowana w produkcji ponownie odzyskiwana. Wdrażanie ekologicznych rozwiązań trwa od kilku miesięcy. 

Polmlek produkuje towary mleczarskie i soki. Od dłuższego czasu trwają prace nad rozwiązaniami, które będą bardziej przyjazne środowisku. Szykuje się duża rewolucja. Zmienią się opakowania – nie będzie już pokrytych srebrną folią kolorowych kartoników, a szara tektura z napisami w jednej barwie. Na półkach w sklepach znajdziemy też dużo cieńsze opakowania jogurtów, serków i deserów. Będą one dodatkowo usztywnione łatwą do zdjęcia, tekturową owijką, aby osłonić je przed zgniataniem. Po wykorzystaniu, można ją łatwo odczepić i wyrzucić do kosza na papier. Na każdym opakowaniu pojawią się zresztą specjalne oznaczenia, które ułatwią klientom segregowanie odpadów. 

– Nasze soki Fortuna będą nalewane w kartony produkowane z materiałów odnawialnych. Papier używany do produkcji opakowania pochodzi z lasów certyfikowanych FSC, czyli nasz klient wie, że nie został on wyprodukowany kosztem lasu, zwierząt, roślin ani ludzi, których byt od niego zależy. Plastik będący składową kartonu, w tym zakrętka, także jest pochodzenia roślinnego. Standardowy plastik jest produkowany z paliw kopalnych, czyli z ropy naftowej, który już na etapie wydobycia powoduje degradację środowiska. Tymczasem w naszych opakowaniach używany jest tylko plastik z trzciny cukrowej, która rosnąc przyczynia się do redukcji dwutlenku węgla. Aż 83% kartonu jest pochodzenia roślinnego. Taki karton to 2,5 krotnie mniej plastiku, niż w opakowaniu tradycyjnymwymienia Portalowi Spożywczemu Joanna Kołodyńska, dyrektorka marketingu Grupy Polmlek.  

W największym zakładzie firmy w Lidzbarku Warmińskim specjaliści pracują nad technologią, która umożliwi wykorzystanie i przetwarzanie mleka w całości. W tej chwili pozostają odpady pochodzenia serwatkowego – być może znajdzie się dla nich zastosowanie, możliwe, że przy produkcji paszy dla zwierząt. Zarząd firmy podkreśla, że rozwiązania eko to po prostu korzyść dla wszystkich – energooszczędność i recykling, a także marnowanie surowca obniżone do minimum to oszczędność i wsparcie dla walki o przyszłość planety. 

Źródło: portalspozywczy.pl

Fot. główna: Canva

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.